Kamervragen GroenLinks over financiële nood Stadskanaal

Het gemeentehuis van Stadskanaal
Het gemeentehuis van Stadskanaal © Mario Miskovic/RTV Noord
De GroenLinksfractie in de Tweede Kamer wil van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weten hoe zij noodlijdende gemeenten, zoals Stadskanaal, uit hun geldzorgen denkt te helpen.
Aanleiding is het verzoek van de gemeenteraad van Stadskanaal om onder preventief toezicht van de provincie geplaatst te worden. De raad wil, na tien jaar bezuinigen, niet langer verantwoordelijk zijn voor nóg meer bezuinigingen.
GroenLinks in de Tweede Kamer beschouwt het als het zoveelste signaal dat gemeenten écht aan hun tax zitten, zegt Kamerlid Nevin Özütok: 'Mijn mailbox stroomt over van noodkreten van gemeenten die al sinds de decentralisatie van rijkstaken, zoals de Wmo en Jeugdzorg, te weinig geld hebben. En zeker in de coronacrisis zie je dat ze hun kerntaken niet meer kunnen uitvoeren.'

Cruciale voorzieningen

Özütok wil van Ollongren weten of zij de zorgen van de GroenLinksfractie deelt dat veel gemeenten cruciale voorzieningen moeten afbouwen of zelfs moeten sluiten en vraagt om concrete plannen om gemeenten financiële ruimte te geven. De tijdelijke coronasteun vindt zij niet genoeg.
De fractie wil de antwoorden graag voor de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken binnen hebben. Tijdens de begrotingsbehandeling wordt onder meer over de financiering van gemeenten gesproken.