Raad Stad mengt zich opnieuw in aanleg nieuwe Gerrit Krolbrug

De Gerrit Krolbrug
De Gerrit Krolbrug © Merijn Slagter/RTV Noord
De nieuw aan te leggen Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal, die de Korrewegwijk met stadswijk De Hunze verbindt, houdt de gemoederen al maandenlang bezig. De gemeenteraad van Groningen heeft de teugels woensdagavond andermaal aangehaald.
Vorige maand had er al duidelijkheid moeten zijn over de nieuwe brug, maar die is uitgebleven. Rijkswaterstaat heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen. Er liggen drie brugopties op tafel met drie verschillende hoogtematen: twee, vier en vijf meter hoog. Eén daarvan, de twee meter hoge brug, is het ontwerp dat door de bewonersorganisaties van de omringende wijken is gemaakt.
Dat ontwerp is volgens de bewoners echter als 'onevenwichtig' beoordeeld door Rijkswaterstaat. Politiek Groningen steunt de bewoners, die willen dat de bewonersvariant volgens dezelfde criteria wordt beoordeeld als de viermetervariant, want volgens de bewoners zou dat niet zijn gebeurd.

Begrip, maar...

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) laat weten dat hij de meest recente wens van de gemeenteraad niet kan afdwingen. 'Dat lukt mij niet, maar ik zal het voorstel luid en duidelijk laten horen', stelde hij.
SP-raadslid Wim Koks liet weten de positie van de wethouder te begrijpen, maar benadrukte ook dat Rijkswaterstaat de gemeenteraad nodig heeft voor het plaatsen van een nieuwe brug. 'De wethouder heeft meerdere keren gezegd dat het eindoordeel bij de raad ligt', aldus Koks. 'Met andere woorden: als wij niet akkoord gaan met de brug. dan gaat het niet door.'
Begin dit jaar heeft de raad zich ook al uitgesproken over de nieuwe brug. Toen lieten bijna alle partijen weten dat de nieuwe brug niet hoger dan vier meter mag worden. Ondanks dat ziet Rijkswaterstaat graag een brug komen die vijfenhalf meter hoog is.