'Verbod bouw Windpark Drentse Monden leidt tot faillissement windboeren'

Jan Nieboer bij de rechtbank, samen met andere tegenstanders van het windmolenpark.
Jan Nieboer bij de rechtbank, samen met andere tegenstanders van het windmolenpark. © Edwin van Stenis/RTV Drenthe
Als de rechter de bouw van windpark Drentse Monden Oostermoer verbiedt, leidt dat tot een faillissement van het windpark én de betrokken windboeren.
Dat is onderdeel van het verweer van de advocaten van windpark Drentse Monden Oostermoer. Zij stellen dat, wanneer de rechter meegaat met de argumenten van Platform Storm en advocaat Peter de Lange, het economische gevolgen heeft voor de Drentse Veenkoloniën.

Geluidseffecten niet in kaart gebracht

Platform Storm en De Lange beroepen zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die stelt dat geluidseffecten bij een aantal windparken in Vlaanderen niet in kaart zijn gebracht. Volgens De Lange is die uitspraak dwingend voor alle windparken in Nederland, en hij gebruikt windpark Drentse Monden Oostermoer als eerste park om af te dwingen de bouw stil te leggen.

'Platform Storm zou de overheid moeten dagen'

Het verweer van de advocaten van windpark Drentse Monden Oostermoer is dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over windparken in Vlaanderen weliswaar staat, maar niet bindend kan zijn voor alle windparken, aangezien deze volledige vergunningstrajecten zijn doorlopen.
'Bovendien daagt Platform Storm de initiatiefnemers van het windpark, maar het moet bij de vergunningverlener zijn: de Rijksoverheid.'
De advocaten stellen vervolgens dat het windpark een groot maatschappelijk belang dient, namelijk het halen van de Klimaatdoelstellingen van Parijs. Ook zou het windpark bijdragen aan de lokale economie.

Protest bij de rechtbank

Voorafgaand aan het kort geding protesteerden leden en sympathisanten van Platform Storm bij de rechtbank tegen de bouw van het windpark.
De uitspraak volgt over twee weken.