Provincie maakt vanwege coronacrisis een terughoudende begroting

Bankbiljetten.
Bankbiljetten. © RTV Noord
De provincie Groningen heeft vanwege de coronacrisis een naar eigen zeggen terughoudende begroting gemaakt. In totaal is er komend jaar 369 miljoen euro aan provinciaal geld te besteden.
De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid en het is volgens gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) onmogelijk om nu al een beeld te geven van de gevolgen daarvan. 'Daarom kiezen wij ervoor om terughoudend te zijn met nieuwe voorstellen en alleen onontkoombare voorstellen in deze begroting op te nemen.'
De provincie zegt zich wat betreft de corona-aanpak met name te richten op het ondersteunen van organisaties in de anderhalvemetereconomie.

Bereikbaarheid in Stad en Ommeland

Het grootste deel van van de provinciale uitgaven gaat traditiegetrouw naar de bereikbaarheid in Stad en Ommeland. Dit jaar worden er miljoenen uitgetrokken voor alles wat met fietsen te maken heeft. Maar verdere verduurzaming en digitalisering staan ook hoog op het prioriteitenlijstje van het provinciebestuur.

Minder dan vorig jaar

De provincie heeft dit jaar met 369 miljoen euro aanzienlijk minder te besteden dan vorig jaar. Toen was er 440 miljoen euro te besteden. Het verschil ligt volgens Rijzebol aan incidenteel geld dat vanuit het Rijk komt voor specifieke projecten. 'Die projecten waren er vorig jaar meer en die zijn er dit jaar minder.'