BAT onderzoekt sluiting tabaksfabriek Niemeyer in Stad, 185 banen op de tocht

De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad
De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad © Jos Schuurmans/FPS
British American Tobacco onderzoekt of de productie van shagtabak bij BAT Niemeyer in Groningen kan worden verplaatst naar Hongarije en Duitsland. Dat zou het einde betekenen voor de tabaksfabriek in Stad waar 185 mensen werken.
BAT Niemeyer, voorheen bekend als Koninklijke Theodorus Niemeyer B.V. is onderdeel van British American Tobacco.

Minder verkoop van sigaretten en shag

De sluiting van de fabriek aan de Paterswoldseweg 43 in Stad is één van de scenario's waar de directie van BAT aan denkt. Een ander plan van het bedrijf is om alternatief werk naar Groningen te halen. Maar dat er veranderingen nodig zijn, is volgens woordvoerder Cees Foet van BAT wel duidelijk.
'Er is geconstateerd dat de consumptie van sigaretten en shag achterblijft bij de verwachtingen. Daar moet BAT op inspelen door productiecapaciteit in te richten op minder risicovolle producten. Dat onderzoek vindt eigenlijk continu plaats.'

Aantal fabrieken terugschroeven

Vanwege die marktomstandigheden besloot BAT onderzoek te doen naar de verschillende productielocaties in Europa. Dat zijn er momenteel drie voor shagtabak en zes voor sigaretten. Het bedrijf ziet nu voordelen in het samenbrengen van de productie op minder locaties.
Waarom Groningen straks mogelijk afvalt? 'Dat heeft alles te maken met mogelijke kostenbesparingen', zegt de woordvoerder. 'De fabrieken in Hongarije en Duitsland hebben een andere kostenstructuur ten opzichte van Groningen.'
Sommige mensen hadden het wel verwacht, maar bij anderen heerst grote verslagenheid.
Cees Foet - woordvoerder BAT Niemeyer

Raken 185 werknemers hun baan kwijt?

De aanbeveling om productie in de fabriek in Groningen over te brengen naar Hongarije en Duitsland treft mogelijk 185 werknemers. Zij zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de plannen van het bedrijf.
'Sommige mensen hadden het wel verwacht, maar bij anderen heerst grote verslagenheid. Als je hier heel wat jaren gewerkt hebt, komt dat als een klap. Het spreekt voor zich dat we onze mensen in Groningen tijdens de stappen in het proces op de hoogte zullen houden van de stand van zaken', aldus Foet.

Eerdere ontslagen bij de tabaksfabriek

BAT Niemeyer heeft de laatste jaren vaker geschrapt in het personeelsbestand. Zo maakt het bedrijf afgelopen november bekend dat zestig mensen hun baan verliezen. Ook toen als gevolg van de snellere daling van de consumptie van shagtabak. Maar ook de toename van Europese regelgeving speelt het bedrijf parten.

Ondernemingsraad en vakbonden op de hoogte

De ondernemingsraad van BAT Niemeyer is betrokken bij de vervolgstappen van het donderdag aangekondigde onderzoek. Ook de vakbonden zijn geïnformeerd.