Belevenissen tijdens de KEI-week

De stad Groningen wordt elk jaar weer opnieuw getest met een invasie. Een invasie van duizenden jonge studenten wel te verstaan. De KEI-week is de introductie week voor eerstejaars studenten van de RuG en de Hanzehogeschool. RTV Noord-internetredacteur Jeroen Berkenbosch duikt als jonge pupil, KEI-kind, beginnende student, eerstejaar (of hoe je de mensen tijdens de KEI-week ook wil noemen), in het feestgedruis en doet verslag van de belevenissen tijdens de KEI-week.
De inschrijving

Alhoewel die KEI-kinderen steeds groter lijker te worden (of krimp ik nu al?), pikte je ze er meteen uit. Nee, dat heeft niet direct met het kenmerkende gele polsbandje of opvallende rugtasje met KEI-informatie te maken. KEI-lopers, de aanstormende studenten die dit jaar in Groningen beginnen, stralen nog iets jongs en onschuldigs uit. Iets voorzichtigs enthousiasts, iets schaapachtigs.

Diegenen die zich nog niet hadden ingeschreven, konden dat als altijd nog op het Broerplein doen. De inschrijving kon al via Internet maar de meeste studenten besloten zich toch ter plaatse in te schrijven. Dit is namelijk gezelliger dan vanachter je computer een formuliertje in vullen. De stemming zit er al goed in en er hangt een jolig sfeertje voor de inschrijvingsbureaus. De eerste studenten hebben zich al verkleed. Sommige studenten maken er een sport van zo gek mogelijk verkleed te gaan gedurende de week. Ja, dit is ook een manier om vrienden te maken en op te vallen tussen de duizenden KEI-kinderen. Het thema “ready.. steady.. go” ging niet helemaal op aangezien er soms een kleine rij voor de inschrijving stond en je dus heel even moet wachten voordat je het gele bandje, je entreebewijs voor de gehele week, kon krijgen. Het was al vroeg duidelijk dat het het record van vorig jaar – een totaal van 3400 inschrijvingen – verbroken zou worden. Het bestuur kon inderdaad 's avonds bekend maken dat zich dit jaar ruim 400 studenten méér dan vorig jaar op de KEI-week hadden ingeschreven. 3.870 jonge studenten worden geïntroduceerd met het studentenleven in Groningen.

Informatiemarkt

Eenmaal geregistreerd, stondvoor de nieuwelingen de informatiemarkt op het programma. Voor de blozende meisjes en schuttere jongemannen kon de studentenintroductieweek dan echt beginnen. Ruim honderd partijen die iets voor studenten kunnen betekenen, hadden zich op de Informatiemarkt opgesteld om die verdwaasde kopjes vol te stampen met reclame, informatie, tips en trucks. Daarbij natuurlijk een boekje, pennetje, balletje, dingetje – gadgets pikken die je pakken kan! Handig om te weten waar je huisarts zit, maar daarna houdt het toch even op zou je denken, alleen niet als je net gaat studeren.

Vele jonge studenten op de Grote Markt
Openingsfeest
's Avonds, toen de KEI-lopers juist hun KEI-groepje – twaalf nieuwe gezichten – hadden ontmoet, werden zij bij de officiële opening op de Grote Markt verwacht.
Ook ik was erbij, met enkele collega’s van de lokale omroep OOG. Met m’n neus in de boter met hoofdact The Partysquad. Hoe nieuw en verlegen de gele bandjes nog waren, gedanst werd er. Ondersteund door vele ladingen bier en opgedweept door de The Partysquad die sommeerde je drankje in de lucht te steken, adviseerde dronken te worden en niet te vergeten vooral veel te feesten. Een tip die ik kan meegeven: scherm je biertjes af. Nu wil ik niet overkomen als opa die zich zorgen maakt om zeventienjarige meisjes die GHB in hun drankje krijgen, maar doe het toch. Kijk uit voor de boze, dronken zwerver die grommend een biertje uit je handen grist. Loop niet met acht bier hoog boven je hoofd over een stapel tassen, want dat wordt knoeien. En heel belangrijk: volg de schermen op de Grote Markt waarop te lezen is wat er nu weer in je bier is verdwenen. Ik verwijs hierbij naar de tekst The beer you have been drinking is just been pissed in die te volgen was op de tv’s bij het podium. Een lekker begin, niet waar?

De handen omhoog voor de artiesten tijdens het openingsfeest
Een heftige eerste dag, maar hopelijk zal de kater voor de nieuwelingen niet te lang duren. De rest van de week zullen zij Groningen in al zijn facetten ontdekken, van cultuur tot politiek tot sport. Zodat na het eindfeest op vrijdag de nieuwe, onschuldige schaapjes niet meer van de oude rotten te onderscheiden zijn.