Midden-Groningen moet bezuinigen: 'Maar met een lege portemonnee is dat niet makkelijk'

Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Slochteren
Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Slochteren © Martijn Klungel/RTV Noord
Opnieuw peinsden raadsleden van de gemeente Midden-Groningen over bezuinigingen. Inmiddels de vierde bezuinigingsronde sinds het ontstaan van de gemeente in 2018.
'Bezuinigen met een lege portemonnee is niet makkelijk', zei raadslid Henk Fledderus (PvdA). 'Kwam het Rijk maar net zo gul over de brug voor gemeenten als ze nu doen voor de economie vanwege de coronacrisis', zei raadslid Ger Zuiderveen (GroenLinks).
Sinds de oprichting in 2018 heeft de gemeente al dertien miljoen euro moeten bezuinigen. Daar komen deze bezuinigingen nog bij. Volgens raadsleden en het gemeentebestuur keert het Rijk te weinig geld uit aan de gemeente, terwijl het wel moet betalen voor onder meer jeugdzorg.

Ook 'de sleutel aan de provincie geven'?

Partijen Gemeentebelangen en GroenLinks overwegen om hetzelfde te doen als de gemeente Stadskanaal: de sleutels van de gemeente aan de provincie geven. ‘Dan maak je opnieuw heel duidelijk aan het Rijk dat het zo langer niet kan’, zei Zuiderveen.
Maar volgens wethouder Erik Drenth is dat op dit moment geen optie: ‘Wij staan niet op het punt waar Stadskanaal staat’, zegt hij. Volgens hem moet Stadskanaal relatief gezien meer bezuinigen. Bovendien zouden de burgers lijden onder de gevolgen.

Bezuinigen op Meedoen Fonds ligt gevoelig

Het bezuinigingsvoorstel om de inkomensgrens voor het 'Meedoen Fonds' te verlagen blijkt een gevoelig punt. Gezinnen met een inkomen van netto 125 procent van de bijstandsnorm komen daarvoor in aanmerking. Het gemeentebestuur wil de inkomensgrens verlagen naar 115 procent van de bijstandsnorm.
De PvdA en SP zien daar niks in. Ze stellen voor om die bezuiniging van tafel te vegen en de afvalstoffenheffing duurder te maken. ‘Dan zouden we allemaal een klein beetje meer moeten betalen zodat de kwetsbaren mee kunnen doen’, aldus Martine Feenstra (SP).
Verder wil het gemeentebestuur gaan bezuinigen op de eigen organisatie, het onderhoud in de openbare ruimte, subsidie voor leefbaarheid en een aantal posten in het sociaal domein.

Besluit op 22 oktober

Of de voorgestelde bezuinigingen het gaan halen en of het Meedoen Fonds daartussen zit, weten we op 22 oktober. Dan geeft de gemeenteraad van Midden-Groningen een klap op het voorstel.