Geen treinen tussen Groningen en Oost-Groningen in herfstvakantie

Een trein van Arriva
Een trein van Arriva © Jos Schuurman/FPS
Vanaf zaterdag rijden er geen treinen vanuit Stad richting Veendam en Duitsland. ProRail werkt aan het spoor op het traject: de hele herfstvakantie, tot en met zondag 18 oktober, rijden er daarom bussen in plaats van treinen.
De werkzaamheden zijn nodig omdat er vanaf eind dit jaar sneltreinen gaan rijden tussen Groningen en Winschoten. Die sneltreinen rijden doordeweeks in de ochtend- en middagspits.
Zo ziet station Scheemda er na de verbouwing uit
Zo ziet station Scheemda er na de verbouwing uit © ProRail

Stations worden verbouwd

ProRail verbouwt onder andere de stations van Scheemda en Zuidbroek. Station Scheemda krijgt een extra perron, en het al bestaande perron wordt langer gemaakt. Zo komt er meer ruimte voor reizigers. Ook plaats ProRail spoorbomen op het station, voor reizigers die de rails moeten oversteken.
Station Zuidbroek krijgt ook een opknapbeurt: daar worden de bestaande perrons verlengd en het middenperron breder gemaakt. Verspreid over het hele traject worden beveiligingssystemen aangepast en vernieuwd.
Het station van Zuidbroek krijgt een opknapbeurt
Het station van Zuidbroek krijgt een opknapbeurt © ProRail

Drie onbeveiligde overwegen verdwijnen

De komende week verdwijnen er ook drie onbeveiligde overwegen op het traject. Volgens ProRail zijn dat overwegen 'in particulier gebruik'. Eén van die overwegen is de overweg die leidt naar een woning in Hoogezand. Of die overweg echt verdwijnt is overigens de vraag: de advocaat van de familie overweegt een kort geding.
ProRail beveiligt komende week ook vier overwegen op het traject. Eén daarvan is een overweg bij Scheemda. Op die plek kwamen in 2008, 2015 en 2018 mensen om het leven. Het hek dat sinds eind 2018 bij de overweg staat, blijft ook staan: dat moet sluipverkeer tegengaan.

Sappemeer Oost gaat laatste maanden in

Het treinstation van Sappemeer Oost blijft na de werkzaamheden van komende week open. Vanaf 13 december, als de nieuwe dienstregeling ingaat, verdwijnt het station. Dat is nodig om de nieuwe sneltrein te laten rijden.