Dagelijks brandalarm in studententoren: 'Mijn woonplezier is weg'

De Reitdieptoren in Groningen
De Reitdieptoren in Groningen © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Het brandalarm in de Reitdieptoren in Stad gaat dagelijks af. De bewoners, studenten, zijn er klaar mee.
'Het is elke dag, en soms zelfs twee keer per dag raak. En dat al sinds half augustus', vertelt Salim Yakali. 'Ik woon bovenin, op de 22ste etage. Ik moet dan elke keer met de trap naar beneden, want de liften gaan bij het brandalarm op slot.'

Koken

In de woontoren wonen honderden (internationale) studenten. 'Het alarm gaat vaak af als er iemand staat te koken. Soms 's ochtends, of 's avonds, maar ook wel eens om 1 uur 's nachts', vertelt Yakali.
Zijn woonplezier is naar eigen zeggen weg. 'Ja, voor honderd procent.' Wat ook niet meehelpt, is dat de studenten vanwege het coronavirus veel thuis studeren.

Oplossing

De verhuur van de kamers is in handen van NIDO Groningen. Annelies Herman laat namens NIDO weten dat er druk wordt gewerkt aan een oplossing. Zij verwacht dat werkzaamheden aan het systeem donderdag zijn afgerond.
'Hoewel het systeem op geen enkel moment defect was, klonk het brandalarm door het hele gebouw elke keer dat een bewoner de sensor in zijn eigen kamer activeerde', schrijft Herman in een reactie.