Afvalverwerker van gemeente Groningen niet blij met Friese overstap

De gemeente Groningen wil vanaf 2022 het afval laten verwerken bij Omrin in Friesland. Op dit moment klaart afvalverwerker Attero de klus. Dat bedrijf is niet blij met de huidige gang van zaken rondom de overstap naar de Friese concurrent.

Het bedrijf snapt namelijk niet dat het stadsbestuur geen aanbesteding uitschrijft voor de verwerking van het Gronings afval.

'Besparing van een miljoen per jaar'

De overstap naar het Friese bedrijf zou volgens wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) een miljoen euro op jaarbasis besparen. Met de overstap wordt de gemeente tevens aandeelhouder van het bedrijf. Het contract met de huidige afvalverwerker loopt aan het eind van dit jaar af.

Die huidige afvalverwerker zet vraagtekens bij de opgevoerde redenen rondom de overstap. Als de gemeente de plannen doorzet worden ze dus aandeelhouder van het Friese Omrin. De gemeente moet in dat geval mogelijk de beurs trekken bij eventuele financiële tegenvallers.

Bij een aanbesteding met een marktpartij liggen deze risico's bij die marktpartij, en is de gemeente verzekerd van een vaste, vooraf overeengekomen en marktconforme prijs
Attero

'Bij een aanbesteding met een marktpartij liggen deze risico's bij die marktpartij, en is de gemeente verzekerd van een vaste, vooraf overeengekomen en marktconforme prijs', aldus Attero.

Aanbesteding

Het bedrijf hoopt dat de gemeente tot inkeer komt en alsnog een aanbesteding zal uitschrijven voor de verwerking van het stadse afval.

'Attero doet een beroep op de gemeente Groningen om in de besluitvorming de markt de mogelijkheid te geven om haar afval op een hoogwaardige manier te verwerken, zonder dat de gemeente Groningen en de belastingbetaler onnodige risico’s hoeven te lopen', zegt het bedrijf.

Lees ook:
- Gronings afval gaat vanaf 2022 naar Friesland

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws