SP: college moet uiterste best doen om tabaksfabriek Niemeyer voor Stad te behouden

De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad
De tabaksfabriek van BAT Niemeyer in Stad © Jos Schuurmans/FPS
De SP wil dat het college haar uiterste best moet doen om de productie van shagtabak bij BAT Niemeyer voor de stad Groningen te behouden.
Donderdag werd bekend dat British American Tobacco onderzoekt of de productie van de tabak kan worden verplaatst naar Hongarije en Duitsland.

Verlies van 185 banen

Verplaatsing van de productie zou een verlies van 185 banen betekenen. De SP wijst er daarnaast op dat er nog zestig medewerkers via de sociale werkplaats bij Niemeyer werken. De partij zegt zich al langer zorgen te maken om het verdwijnen van productiewerk in Stad.
De raadspartij wil ook graag weten van het college of – bij een eventueel vertrek – de kenmerkende Niemeyer-fabriek aan de Paterswoldseweg alsnog beschikbaar blijft voor werkzoekenden met een beroepsopleiding. Ook vraagt de partij het college of de zestig werknemers die via de sociale werkplaats werken na vertrek onderdeel gaan uitmaken van een sociaal plan.

Minder gerookt

BAT Niemeyer, voorheen bekend als Koninklijke Theodorus Niemeyer B.V. is onderdeel van British American Tobacco. Behalve verplaatsing van de gehele productie denkt de directie van BAT er ook aan om alternatief werk naar Groningen te halen. Woordvoerder Cees Foet van BAT zei eerder dat veranderingen noodzakelijk zijn omdat er steeds minder gerookt wordt.