Refaja ziekenhuis stopt tijdelijk met niet-spoedeisende operaties

Het Refaja in Stadskanaal
Het Refaja in Stadskanaal © Martijn Folkers/RTV Noord
Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal stopt vanaf maandag tijdelijk met alle niet-spoedeisende operaties. Dat heeft zorggroep Treant bekendgemaakt.
Dat gebeurt vanwege de toenemende verspreiding van het coronavirus in de regio Zuidoost-Drenthe, waar Treant ziekenhuizen in Emmen en Hoogeveen heeft.

Overbelasting voorkomen

'Door de niet-levensbedreigende reguliere zorg op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal af te schalen en verplegend personeel in te zetten in Emmen voor acute zorg en coronazorg, hopen we de overbelasting van het verplegend personeel binnen de perken te houden', zegt Refik Kaplan, lid van de raad van bestuur van Treant Zorggroep.

Welke zorg gaat wel door?

De vier operatiekamers in het Refaja gaan dicht, waardoor het tijdelijk als dagziekenhuis functioneert. Alle poliklinische en oncologische zorg kan door blijven gaan, meldt Treant. Operaties die al gepland stonden, worden uitgesteld. Eerder werd de basisspoedpost van het Refaja in de weekenden al gesloten, om het personeel te ontzien.

Niet het enige ziekenhuis

Refaja is niet het enige ziekenhuis waar de regulier zorg wordt afgeschaald. Vrijdag kondigde het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) aan dat alle ziekenhuizen in Noord-Nederland voorbereidingen treffen om minder planbare zorg te verlenen In het UMCG gebeurt het al.