Onderzoek UMCG: grotere kans op overlijden coronapatiënt bij operatie

Artsen opereren een patiënt (archief)
Artsen opereren een patiënt (archief) © Eva Hulscher/RTV Noord
Patiënten die besmet zijn met het coronavirus en een gewone operatie moeten ondergaan, hebben een bijna vier keer zo hoog risico om te overlijden dan patiënten die geopereerd moeten worden en het virus niet hebben.
Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder leiding van het UMCG, waar 24 Nederlandse zorginstellingen aan meededen. 'Deze informatie is ontzettend belangrijk voor chirurgen en patiënten bij het maken van keuzes binnen de planbare zorg', zegt UMCG-chirurg en onderzoekersleider Schelto Kruijff.

Ruim 500 patiënten

'Soms is een operatie noodzakelijk en is er geen keuze. Maar als er wel alternatieven zijn voor een operatie of als het mogelijk is om de operatie uit te stellen, is het belangrijk om die keuze te kunnen maken op basis van de exacte data en risico's'.
Het onderzoek is gedaan op basis van data van ruim vijfhonderd patiënten die de afgelopen maanden in één van de deelnemende Nederlandse ziekenhuizen werden geopereerd. Hiervoor werd informatie over de patiënten, de soort operatie en de uitkomsten verzameld.

Sterftecijfer 16 procent

Door nog voor de operatie een test te doen, werd vastgesteld of een patiënt besmet was met corona. Tegelijkertijd werd bewust een grote controlegroep gemaakt met patiënten die bewezen niet-besmet waren om een goede vergelijking van het risico te kunnen maken.
In de groep patiënten met COVID-19 was het sterftecijfer zestien procent, ten opzichte van vier procent in de niet-besmette controlegroep. Ook traden er meer complicaties op na de operatie in de groep patiënten die besmet was met het nieuwe coronavirus.

Analyse operaties eerste golf

De landelijke onderzoeksgroep gaat nu analyseren wat het uitstel van behandelingen en operaties tijdens de eerste golf precies voor gevolgen heeft gehad. Nu we in de tweede golf zijn aanbeland, is het van belang hier zo snel mogelijk inzicht in te krijgen. In samenwerking met het Dutch Institute for Clinical Auditing wordt daar onderzoek naar gedaan.
De eerste resultaten worden half november verwacht.