Plan voor bouw de Tirrel in Winsum wordt aangepast

Het nieuwe gebouw waarin twee scholen, een sporthal en verzorgingstehuis komen
Het nieuwe gebouw waarin twee scholen, een sporthal en verzorgingstehuis komen © De Tirrel
Het plan voor de bouw van multifunctionele accommodatie de Tirrel in Winsum wordt aangepast. Dat doet het college van het Hogeland nadat een extern onderzoeksbureau naar het plan heeft gekeken.
Door een financiële tegenvaller van 9,3 miljoen euro is de bouw van de Tirrel op losse schroeven komen te staan. Het project kost daardoor nu 34 miljoen euro. Onderzoeksbureau Ecorys heeft intussen onderzocht of het plan nog wel goed in elkaar zit. Het college gaf daartoe opdracht, na kritische vragen vanuit de raad.
Het tekort is in het nieuwe voorstel aangepast naar ruim 8,2 miljoen euro. Stichting de Hoven, die verantwoordelijk is voor de bouw van het verzorgingstehuis, neemt een groter deel van de financiering op zich.

Verkeerde informatie

Het vorige plan bevat ook foute informatie, is uit het onderzoek gebleken. Daarin stond onjuiste informatie over de vastgelegde huurovereenkomsten. Dit is inmiddels ook aangepast. Zo zouden er overeenkomsten met huurders gesloten zijn. Dat bleek ook uit navraag van RTV Noord al niet het geval.
Het projectmanagement van de gemeente was de afgelopen jaren ook niet goed.
Het onderzoeksrapport wordt niet openbaar gemaakt door de gemeente omdat er bedrijfsgevoelige financiële informatie in staat.

Besluitvorming raad

De raad zou aanvankelijk afgelopen woensdag al een besluit nemen over de Tirrel, maar het college vroeg uitstel om het project te laten doorlichten. Er is onderzocht of het plan volledig en betrouwbaar is. De fractievoorzitters zijn maandagochtend vertrouwelijk geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek, dat er nu voor heeft gezorgd dat het college een aangepast plan voorlegt aan de raad.
Dinsdagavond mag de raad zich daarover uitspreken.
Het college van de gemeente Het Hogeland: Kristel Rutgers (midden), Harmannus Blok (rechts)
Het college van de gemeente Het Hogeland: Kristel Rutgers (midden), Harmannus Blok (rechts) © Gemeente Het Hogeland

Vervolg

Of de raad genoegen neemt met de resultaten van het onderzoek en de aanpassingen in het plan moet dinsdagavond dus blijken. Een besluit of er toekomstmuziek in de Tirrel zit is hoe dan ook nodig, omdat het voorlopige contract met aannemer Rottinghuis afloopt.