'Nieuwe coronamaatregelen: streep door amateursport, horeca sluit helemaal'

Horeca aan de Grote Markt in Stad
Horeca aan de Grote Markt in Stad © FPS/Jos Schuurman
De extra coronamaatregelen die het kabinet dinsdag bekend zal maken, zullen vooral de horeca, de amateursport en het openbaar vervoer raken. De horeca zou zelfs volledig moeten sluiten.
Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. Dat is een ingrijpende nieuwe coronamaatregel die het kabinet morgenavond officieel bekend gaat maken, berichten NOS en RTL.
Binnen mogen er nog maximaal dertig mensen aanwezig zijn - dat is nu dertig personen plús personeel. Buiten mogen maximaal vier mensen samen zijn.

Reizen OV alleen strikt noodzakelijk

Ook denkt het kabinet eraan reizen met het openbaar vervoer alleen nog toe te staan als het strikt noodzakelijk is. De bedoeling is het sociale verkeer drastisch te beperken om de forse stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Horeca helemaal dicht

Ook voor de horeca komen verdere beperkingen, maar welke dat zijn is nog niet duidelijk. Volgens de NOS staat het vrijwel vast dat de horeca helemaal moet sluiten, en dat ook de verkoop van alcohol, zowel fysiek als online, in de avonduren verboden wordt.

Alle contactsporten

Bij amateursporten gaat het om alle sporten met deelnemers van boven de 18 jaar, waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Het gaat om alle contactsporten, tennis zou dan bijvoorbeeld nog wel kunnen. Door competities stil te leggen worden reisbewegingen beperkt. Professionele sport is uitgezonderd.

Laatste fase voor lockdown

De maatregelen zijn erop gericht om contacten en reisbewegingen van mensen te beperken, zodat het aantal besmettingen verder wordt teruggebracht. Dit is de laatste fase vóór een nieuwe intelligente lockdown, aldus ingewijden.

Mondkapjesplicht?

Volgens RTL wordt over een mondkapjesplicht nog nagedacht. Verschillende burgemeesters van grotere steden hebben al aangegeven een draagplicht te zien zitten, maar juridisch kan die verplichting nog weken duren. Het is onduidelijk of morgenavond meer bekend wordt over een eventuele mondkapjesplicht.
Morgenavond om 19.00 uur zullen premier Rutte en minister De Jonge de nieuwe maatregelen bekendmaken en toelichten.