Ollongren over bezuinigings-noodkreet Stadskanaal: 'Niet de enige met signalen'

Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken
Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken © ANP
Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft begrip voor de zorgen vanuit de gemeenteraad van Stadskanaal. Die weigert dit jaar nog verder te bezuinigen. Maar met nieuwe concrete hulp komt Ollongren niet.
De gemeenteraad van Stadskanaal kondigde onlangs aan de sleutel aan de provincie te geven, omdat de raad weigert opnieuw te bezuinigen. Door niet te bezuinigen ontstaat er een tekort op de gemeentelijke begroting. De gemeente kan dan onder toezicht komen te staan van de provincie.

Kamervragen gesteld

Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) schrok van de financiële situatie in Stadskanaal en stelde Kamervragen. Zij wilde onder meer van Ollongren weten wat haar reactie is op de noodkreet, hoe ze er tegenaan kijkt dat de raad geen verantwoordelijkheid wil dragen voor nieuwe bezuinigingen en welke mogelijkheden de minister ziet om gemeenten meer financiële lucht te geven,

Niet de enige gemeente met zorgen

Ollongren geeft aan de zorgen te begrijpen en ze zegt dat Stadskanaal niet de enige gemeente is die signalen afgeeft. 'Ik ontvang ook vanuit andere gemeenten signalen over de druk op de financiële positie.'
De minister geeft aan dat er al extra geld is of komt voor jeugdzorg, schuldenaanpak, vrouwenopvang en dak- en thuislozen. De financiële impact van de coronacrisis wordt ook bij gemeenten gecompenseerd, aldus Ollongren.

Onderzoek naar effect financiële positie

'Ik herken de signalen van gemeenten dat de financiële situatie zorgt voor een druk op de gemeentelijke voorzieningen', zegt de minister. Ze laat momenteel onderzoek doen naar het effect van de financiële positie op het voorzieningenniveau en de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening en uitvoering.
Stadskanaal heeft er vooralsnog niet veel aan. Met de antwoorden van Ollongren en een onderzoek is het tekort op Knoal niet ineens verdwenen.