Gedeeltelijke lockdown: dit zijn de aangescherpte coronaregels

Premier Rutte heeft dinsdag strengere coronaregels aangekondigd. Vanaf woensdagavond 22.00 gaat ons land daardoor in een 'gedeeltelijke lockdown'. Welke maatregelen er genomen worden, lees je hieronder.

De gedeeltelijke lockdown richt zich op terugbrengen van het aantal sociale contacten en reisbewegingen. 'Dat is een harde maatregel, maar ook de enige manier om het aantal besmettingen terug te dringen. Voor getroffen bedrijven staat het kabinet klaar met nieuwe steunpakketten', aldus Rutte.

Alle nieuwe maatregelen op een rij

- Cafés en restaurants gaan vanaf woensdagavond 22.00 uur dicht. Ook terrassen en coffeeshops moeten sluiten. Afhalen mag nog wel en hotels mogen eigen gasten eten en drinken serveren. Als reden voor de horecasluiting zegt Rutte: 'De clusters zijn relatief beperkt, maar gaat soms wel om grote aantallen tegelijk. En dan gaat het heel snel.'

- Er komt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Ook op straat alcohol drinken mag na dat tijdstip niet meer.

- Binnen mogen nog maar dertig mensen in een zaal bijeen komen. De uitzondering die een aantal culturele instellingen op die regel had, wordt ingetrokken. Wel zijn er nog uitzonderingen op basis van de grondwet. Zo mogen kerken meer bezoekers ontvangen, mits zij afstand kunnen houden.

- Vriendengroepen en gezelschappen die niet uit een huishouden bestaan mogen maximaal bestaan uit vier mensen, zowel binnen als buiten. Ze moeten wel anderhalve meter afstand houden. Kinderen tot 13 jaar zijn uitgezonderd.

- Mensen mogen maximaal drie gasten buiten hun eigen huishouden op bezoek hebben. En ook maar maximaal één groepje per dag.

- Publiek blijft verboden bij alle sport en kantines blijven gesloten. Daar bovenop komt dat de competities voor kinderen en jongeren tot 18 jaar worden stilgelegd. Boven de 18 is individueel sporten wel mogelijk, ook in de sportschool. Boven de 18 mag je in groepsverband maximaal met vier mensen sporten.

- Evenementen worden verboden. Dat verbod is volgens Rutte 'heel breed': 'van openluchtconcerten tot buurtbarbecues tot kermissen'.

- Er gaat een streep door koopavonden en winkels moeten om 20.00 uur sluiten. Dat geldt niet voor de levensmiddelenbranche.

Kabinet werkt aan mondkapjesplicht

Tot slot kondigde Rutte een mondkapjesplicht aan. Daar wordt op dit moment juridisch de laatste hand aan gelegd. Nederlanders vanaf 13 jaar moeten daardoor een niet-medisch mondkapje dragen in publieke binnenruimtes. De plicht geldt ook voor het hele onderwijs, vanaf het voortgezet onderwijs.

Voor musea, pretparken en dierentuinen blijven de huidige beperkingen gelden. Verder blijft thuiswerken de norm en adviseert Rutte om in vakanties nooit naar een land te gaan dat code oranje of rood heeft.

Lockdown duurt vier weken

De gedeeltelijke lockdown duurt volgens minister De Jonge in principe vier weken. 'Maar na twee weken maken we de balans op. Als het dan niet goed gaat met de cijfers, is een volledige lockdown onvermijdelijk.'

Een volledig overzicht van de nieuwe maatregelen is te vinden op de site van de Rijksoverheid. Het kabinet heeft ook een 'routekaart' opgesteld met daarin de regels per dreigingsniveau van het virus.

Lees ook:
- Ons Coronablog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws