Wagenborg wil veerboten op elektriciteit

Wagenborg wil veerboten op elektriciteit
SCHIERMONNIKOOG - Wagenborg Passagiersdiensten wil de veerboten naar Schiermonnikoog over enkele jaren laten varen op elektriciteit.
Wagenborg, die de mogelijkheden daarvoor onderzoekt, hoopt financiële steun te krijgen van het Duitse RWE. Het energiebedrijf bouwt in de Eemshaven een kolencentrale, maar moet wel maatregelen nemen om de negatieve gevolgen voor het waddengebied te compenseren. Het bedrijf stelde daarom zelf voor de veerboten naar Schiermonnikoog op gas te laten varen, in plaats van op diesel.
Wagenborg Passagiersdiensten was blij verrast met dit voorstel, maar kiest liever voor elektromotoren. Bovendien wil Wagenborg de accu's die de motoren draaiende moeten houden, opladen met stroom, verkregen door wind- en zonne-energie. En dat is een uniek concept.
Overigens opperde voormalig astronaut en hoogleraar Wubbo Ockels onlangs ook al het idee om veerboten op elektriciteit te laten varen. Binnenkort gaat Wagenborg samen met hem en de TU Delft onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.