Omwonenden blokkeren sluiting onbewaakte spoorwegovergang Hoogezand

De familie Franssen bij de blokkade van de overweg
De familie Franssen bij de blokkade van de overweg © Martijn Klungel/RTV Noord
Drie auto’s en een trailer zorgen ervoor dat ProRail een onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand vrijdag niet kan afsluiten.
De spoorwegovergang aan de Parallelweg in Hoogezand leidt naar één woning, maar een alternatieve aansluiting is nog niet gereed. De bewoners, Bert en Corry Franssen, willen daarom dat de overgang nog niet wordt opgeheven.

Al acht jaar overleg over afsluiting

Er wordt inmiddels al acht jaar over de sluiting van de onbewaakte overweg gesproken. Na een dodelijk ongeval in 2019 kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. Maar ProRail en de familie Franssen konden het niet eens worden over een alternatieve toegangsweg.

Bewoners kregen 'riant aanbod' van ProRail

ProRail heeft onlangs een 'finaal en niet onderhandelbaar bod’ gedaan, blijkt uit mailwisseling die in handen is van RTV Noord. Volgens een woordvoerder van ProRail was dat een ‘riant aanbod’.
Het bedrijf zou een toegangsweg aanleggen en daarvoor 1.128 vierkante meter grond aankopen van de gemeente Midden-Groningen. Het terrein zou vervolgens overgedragen worden aan de familie Franssen. Ook zou ProRail advocaatkosten betalen, 15.000 euro vergoeden voor het aanleggen van bestrating op de weg en 15.000 euro voor de herinrichting van de tuin.
Wij dienen de veiligheid door afstand te doen van de overweg, maar de kosten moeten dan wel vergoed worden
Bewoner Bert Franssen
Voor de familie Franssen is dat niet acceptabel: 'Wij zijn minimaal 70.000 euro kwijt aan de herinrichting van de tuin’, vertelt Bert Franssen die een raming van een adviseur laat zien. ‘Wij dienen de veiligheid door afstand te doen van de overweg. Maar de kosten moeten dan wel vergoed worden.’

Familie kan eigen terrein straks niet meer af

Franssen heeft ProRail verboden om werkzaamheden uit te voeren op zijn perceel. Het bedrijf legt nu een alternatieve toegangsweg aan tot de erfgrens van de familie. Vanwege zo'n zes meter struikgewas en een hoogteverschil kunnen de Franssens hun eigen eigen terrein dan niet meer af met de auto.
Bert Franssen op de nieuwe toegangsweg
Bert Franssen op de nieuwe toegangsweg © Martijn Klungel/RTV Noord

Is afsluiten overweg bij wet verboden?

Er speelt ook nog een juridisch conflict. Franssen zegt dat ProRail de overweg helemaal niet zomaar mag afsluiten. Ook omdat de familie het al tientallen jaren gebruikt. ‘We hebben recht van overpad’, zegt Bert Franssen. Volgens hem zou dat via de rechter moeten worden ontbonden en kan dat niet eenzijdig worden opgezegd.
ProRail ontkent dat de bewoners 'recht van overpad' hebben en zegt dat ze enkel ‘gebruiksrecht’ hebben. 'Wij kunnen dit gebruiksrecht eenzijdig ontbinden’, laat een woordvoerder van ProRail weten.

Blokkade blijft staan

De overweg is nu dus geblokkeerd door de familie Franssen. Maar hoe gaat dit nu verder? Bert Franssen weet het niet, maar hij sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. 'Wij laten de auto's in ieder geval staan om ProRail te beletten de overgang af te sluiten', zegt hij.