Deelnemers bevolkingsonderzoek Lifelines ook welkom in Hoogezand en Stadskanaal

Tijdens het Lifelines-onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers onderzocht
Tijdens het Lifelines-onderzoek wordt de gezondheid van deelnemers onderzocht © Lifelines
Deelnemers van het langlopende gezondheidsonderzoek Lifelines van het UMCG, kunnen vanaf dit najaar voor onderzoeken ook in Hoogezand en Stadskanaal terecht.
Voor de derde onderzoeksronde wordt samengewerkt met het laboratoriuminstituut Certe. De instantie stelt haar locatie in het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer beschikbaar voor de onderzoeken en deelnemers kunnen daar vanaf maandag terecht. In Stadskanaal kunnen deelnemers vanaf november terecht bij huisartsenpraktijk De Venen.

Hartfilmpje

Op de locatie van Certe in Hoogezand-Sappemeer kunnen deelnemers van Lifelines een hartfilmpje laten maken. De resultaten worden gebruikt voor talloze onderzoeken, maar wie deelneemt aan het onderzoek krijgt de uitslag ook zelf onder ogen.
De locaties in Oost-Groningen zijn de vijfde en zesde die voor de derde onderzoeksronde van Lifelines openen. Hierna volgen ook nog locaties in Assen, Drachten en Sneek. De gezondheid van de vrijwillige Lifelines-deelnemers wordt elke vijf jaar onderzocht.

Vragenlijsten

Deelnemers ontvangen eens in de zoveel tijd een uitnodiging om deel te nemen aan een Lifelines-onderzoek. De vrijwilligers moeten bijvoorbeeld bloed en urine afstaan en vragenlijsten invullen over hun leefstijl.
Ruim 135.000 noorderlingen doen mee aan Lifelines. Deelnemen is inmiddels niet meer mogelijk.