Muntendammer moet brommen na steekincident bij ex-vriendin

Een keukenmes.
Een keukenmes. © Erik Forsberg\Flickr CC
Een 45-jarige man uit Muntendam moet tien maanden de cel in vanwege een poging tot doodslag op zijn ex-vriendin. Als de man weer de fout in gaat, mag hij nog eens tien maanden achter de tralies.
Het incident vond plaats op 13 april in Muntendam. De Muntendammer en het slachtoffer hadden al jaren last van een alcoholverslaving, waardoor er problemen ontstonden en ze onderling steeds vaker ruzie hadden.

Mes in hoofd en hand

Na een ruzie over een telefoon, waarbij de Muntendammer en zijn voormalige vriendin flink wat alcohol achter de kiezen hadden, stak de man met een mes in het hoofd en de hand van de vrouw, met twee forse snijwonden tot gevolg. Bloedend rende ze naar de buren voor hulp.
De man had zijn ex zodanig gestoken, dat er volgens de rechtbank sprake was van een kans dat de vrouw hierdoor zou komen te overlijden. De vrouw werd achter haar rechteroor geraakt, vlak bij haar hals. Snij- of steekletsel in het halsgebied onder het oor is potentieel dodelijk. De rechtbank vindt een gevangenisstraf daarom passend.

Ernstige alcoholverslaving

De rechtbank hield rekening met de licht verstandelijke beperking van de Muntendammer. Daarnaast is er bij de man sprake van afhankelijke persoonlijkheidstrekken en een ernstige alcoholverslaving. Het feit kan de man in mindere mate worden toegerekend.
Naast de gevangenisstraf moet de man zich laten behandelen voor zijn alcoholprobleem. Tijdens zijn proeftijd van drie jaar mag hij niet in de buurt van de woning van zijn ex-partner komen.