Minister: Groninger Huis mag niet concurreren met nutsbedrijf

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil niet dat woningstichtingen deelnemen in energieprojecten en zo concurrent worden van nutsbedrijven. Dit zeiden woordvoerders donderdag bij de Raad van State.

Woonstichting Groninger Huis voert daar een rechtszaak omdat het een aandeel van twintig procent wil nemen in het zonnepanelenpark Sunbrouck in Zuidbroek. De minister is daar voor gaan liggen. ‘Het is ook niet de bedoeling dat een woningcoöperatie ergens een windpark gaat exploiteren’.

'Past in beeld van verduurzaming'

Met de opbrengst van de zonnepanelen wil Groninger Huis de algemene ruimten van verschillende appartementengebouwen gaan verwarmen en verlichten. Het past precies in het beeld van verduurzaming van de woningvoorraad, zei advocaat A. Kwint via een videoscherm.

Het heeft volgens de raadsman niets te maken met de exploitatie van een wind- of zonnepark. Groninger Huis wordt geen energieleverancier aan klanten.

'Alleen aan gebouw vast'

De minister wil maar op een manier toestaan dat woningstichtingen zonnepanelen exploiteren en dat is als de panelen op of aan het gebouw vastzitten. ‘Zonnepark Zuidbroek ligt op een kilometer afstand’, zegt de woordvoerder van de minister. Groninger Huis wil de daken van de gebouwen vrijhouden voor zonnepanelen van de bewoners zelf.

De Raad van State beslist over enkele wek

Lees ook:
- Groninger Huis start petitie om mee te mogen doen aan zonnepark (2019)
- Groninger Huis: 'Zonnepanelen naast flats? Het moet wel leefbaar blijven' (2018)
- Groninger PvdA-Kamerleden willen opheldering over perikelen rond zonnepark Sunbrouck (2018)

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws