Vissers Lauwersoog halen recordhoeveelheid zwerfafval uit zee

Vissers van negen schepen uit Lauweroog hebben in 2019 bijna 40.000 kilo afval uit de zee gevist. Niet eerder is er in één jaar in Lauwersoog zoveel zwerfafval ingezameld.

Ook in de Eemshaven werd veel zwerfafval naar de wal gebracht. Daar ging het om bijna dertig ton.

Bodem- en garnalenvissers

Het inzamelen van het afval is gebeurd tijdens het project 'Fishing fot Litter' van KIMO Nederland en België. KIMO is de vereniging van kustgemeenten die strijdt tegen vervuiling van de Noordzee.

'De bodem ligt nog vel met allerlei rommel, dat komt overal vandaan. Zestig procent daarvan is plastic, maar we komen ook koelkasten tegen', zegt projectleider Jan Joris Midaveine.

Bodem- en garnalenvissers worden door KIMO Nederland en België ondersteund om opgevist afval mee te nemen naar land. Landelijk is in 2019 door 137 vissers uit dertienhavens zelfs 558.325 kilo opgehaald. 'Hiermee wordt voorkomen dat het zwerfvuil uit zee aanspoelt op de stranden en wordt de Noordzeebodem schoner', vertelt Midavaine.

MSC Zoe

Begin 2019 verloor de MSC Zoe echter 342 containers en volgens Midaveine ervaren vissers nog steeds dagelijks de gevolgen hiervan. Vissers uit Lauwersoog voeren direct na het incident uit om actief naar afval te vissen en verzamelden duizenden kilo’s afval.

'Helaas ligt er nog steeds een geschatte 800.000 kg aan MSC Zoe-afval op de Noordzeebodem. Je ziet het niet, maar de visser weet wel beter: Die rommel vissen we nog jarenlang op.'

Financiering

Groningen Seaports is sponsor van het project en ook de gemeente Het Hogeland draagt financieel bij.

KIMO Nederland en België reikt vrijdag diverse deelnamecertificaten en jaarverslagen uit als blijk van waardering. Het eerste certificaat wordt overhandigd aan schipper Sander Meijer van de NG21. 'Hij is de koning van het vuilvissen, om het zo te zeggen.'

Lees ook:
- Onderzoek naar veilige golfhoogtes voor schepen boven Waddeneilanden
- Onderzoeksraad: kans op herhaling containerramp groot; schepen moeten worden omgebouwd
- MSC vergoedt grootste deel van schadeclaims containerramp

Meer over dit onderwerp:
containterramp Havens
Deel dit artikel:

Recent nieuws