Groot Bronswijk gaat Nuon-medewerkers huisvesten

WAGENBORGEN - Het terrein van de voormalige psychiatrische kliniek Groot Bronswijk in Wagenborgen is de eerste locatie die door energiebedrijf Nuon is uitgekozen voor tijdelijke huisvesting.
Het gaat om een wooncomplex voor 1200 werknemers die de nieuwe NUON-centrale in de Eemshaven gaan bouwen. Ze komen uit heel Europa, variërend van bouwvakkers tot specialisten en stafmedewerkers. Het is voor een periode van vijf jaar.

Gemeenschappelijke ruimtes

De mensen worden ondergebracht in eenpersoonskamers, in een complex waar ook gemeenschappelijke ruimtes, een café en een supermarkt komen. Ook wordt er gezorgd voor catering en ontspanning voor de tijdelijke werknemers. Daardoor moet eventuele overlast voor de inwoners van Wagenborgen worden voorkomen.

Verdeeldheid onder Wagenborgers

Inwoners van Wagenborgen toonden zich eerder verdeeld over de komst van de tijdelijke werknemers. Circa 29 procent van de inwoners van Wagenborgen stemden in een enquête van de vereniging Dorpsbelangen tegen het plan. Veelgehoorde bezwaren waren de vrees voor sociale onrust en negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Volgende week vrijdag wordt een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Wagenborgen georganiseerd.
Het plan is ontwikkeld door de combinatie van Van der Valk in Zuidbroek en aannemer Van der Wiel in Drachten. Deze combinatie kwam bij de Europese aanbesteding als beste uit de bus. Nuon moet zich nog buigen over de andere potentiële locaties. In totaal komen 4500 tijdelijke medewerkers richting de Eemshaven.