UMCG grijpt in: vanaf woensdag minder gewone zorg

Het UMCG
Het UMCG © RTV Noord
Het UMCG in Groningen heeft vanaf volgende week zeventien procent minder bedden beschikbaar voor 'gewone' patiënten. Vanaf aanstaande woensdag al skipt het ziekenhuis een deel van de geplande operaties.
Volgens het ziekenhuis moet dit wel, omdat het aantal coronapatiënten toeneemt. Op verpleegafdelingen liggen nu zestien mensen met corona en op de intensive care (ic) acht.

Orthopedie en reumatologie

Het UMCG heeft alle afdelingen onderverdeeld in categorieën, om te beoordelen welke zorg het beste uitgesteld kan worden. Uitgangspunt is geweest om ernstige gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Het zwaarst getroffen zijn de afdelingen orthopedie, plastische chirurgie en reumatologie; die moeten elk dertig procent minder zorg doen. Voor de meeste andere afdelingen is het twintig procent minder.
Acute operaties gaan altijd door en de afdeling oncologie wordt ook zoveel mogelijk gespaard. Hoewel ook daar tien procent van de behandelingen wordt uitgesteld.

Telefonisch

Het UMCG reserveert twee verpleegafdelingen voor coronapatiënten; op de ic zijn achttien van de 44 bedden voor mensen met corona. Dit kan volgens het ziekenhuis alleen als er minder gewone zorg gedaan wordt.
De poliklinische zorg gaat door, maar wel zoveel mogelijk telefonisch. Dagbehandelingen gaan ook door.