'Fusie Wedeka kost meer dan het oplevert'

Het kantoor van Wedeka in Stadskanaal
Het kantoor van Wedeka in Stadskanaal © Google Streetview
Een fusie tussen werkvoorzieningsschappen Wedeka uit Stadskanaal en Afeer uit Winschoten kost de deelnemende gemeenten meer dan het oplevert. Dat zegt wethouder Johan Hamster in reactie op vragen van oppositiepartijen PvdA en SP.
De deelnemende gemeenten Stadskanaal, Veendam, Midden-Groningen, Westerwolde en Borger-Odoorn onderzoeken de mogelijkheid om Wedeka op te splitsen en de 1600 werknemers van het bedrijf onder te brengen bij de deelnemende gemeenten.

Onrust binnen het bedrijf

De aankondiging van het onderzoek heeft tot onrust binnen het bedrijf geleid. De Ondernemingsraad van het werkvoorzieningsschap trok aan de bel en heeft komende woensdag een afspraak met het voltallige Dagelijks Bestuur van het bedrijf.
Dit tot onvrede van oppositiepartijen PvdA en SP. Zij vragen zich af waarom alleen de toekomstscenario's opsplitsen en afbouwen van Wedeka als optie worden genoemd door het Dagelijks Bestuur en waarom er niet gesproken wordt over fusie van Wedeka met andere werkvoorzieningsschappen.
Een fusie past niet bij de uitkomsten van het Akkoord van Westerlee
Wethouden Johan Hamster (ChristenUnie)
'Een fusie past niet bij de uitkomsten van het Akkoord van Westerlee', zegt Hamster in een reactie. 'In dat traject is gebleken dat Wedeka een scherpe en strakke bedrijfsvoering heeft. Op sommige niveaus draait het beter dan omliggende schappen. Een fusie zou meer geld kosten dan het zou opleveren. Er is in het Dagelijks Bestuur geen draagvlak voor deze variaties.'

'Niet te snel opsplitsen'

De oppositiepartijen PvdA en SP dringen er desondanks op aan om Wedeka niet te snel op te splitsen. Hamster zegt daarover: 'In het huidige tijdsgewricht zijn we heel trots op wat er bij Wedeka gebeurt, maar het ontslaat ons niet van de plicht om dingen beter te doen.'