IMG keert in eerste weken meer dan 43 miljoen euro aan waardedaling uit

Een aardbevingsvlag hangt uit in Ten Post
Een aardbevingsvlag hangt uit in Ten Post © Mario Miskovic/RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft besluiten genomen over ruim vierduizend aanvragen voor de waardedalingsregeling. In totaal wordt er 43 miljoen euro aan schadevergoedingen overgemaakt naar huiseigenaren in de gemeenten Loppersum en Appingedam.
Alleen aanvragen uit deze twee gemeenten worden vooralsnog behandeld, om de afhandeling gefaseerd uit te kunnen voeren. Vanaf 1 november zijn woningeigenaren uit Groningen en Het Hogeland aan de beurt. Na 1 januari 2021 start de afhandeling voor de overige huiseigenaren.

Niet alle aanvragen toegekend

Lang niet alle aanvragen worden toegekend, meldt het IMG. Van de in totaal 4043 besluiten zijn 3088 aanvragen toegekend en 965 aanvragen afgewezen.
De helft van de afgewezen aanvragen zijn afgewezen omdat ze in een sloop-nieuwbouw traject zitten in het kader van de versterking. De waarde van de nieuwe woning wordt dan verrekend met de waardedaling die er zou zijn geweest voor de oude woningen.
Een ander groot deel van de afwijzingen zijn huizen die later zijn aangeschaft en waarbij volgens het IMG geen waardedaling meer plaats heeft gevonden sinds de aankoop. In honderd gevallen is in het verleden al waardedaling vergoed door de NAM of loopt er nog altijd een procedure tegen de NAM.

Gemiddeld 14.000 euro

De ruim drieduizend toegekende aanvragen krijgen gemiddeld genomen een schadevergoeding van 14.000 euro. Het IMG stelt dat het 'enkele dagen tot maximaal twee weken duurt' tot het geld daadwerkelijk op de rekening staat van de huiseigenaar.
In totaal heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen tot nu toe ruim 21.000 aanvragen binnen gekregen voor de waardedalingsregeling. De meer dan vierduizend besluiten die nu zijn genomen, zijn allemaal van aanvragen uit de eerste twee weken van september. Toen is de regeling gestart.
Het IMG verwacht vanaf nu ruim honderd besluiten per dag te kunnen nemen.