Overeenstemming boeren en waterschap over zoutgehalte Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied
Het Lauwersmeergebied © RTV Noord
Waterschap Noorderzijlvest en boeren in het Lauwersmeergebied hebben een akkoord bereikt over het zoutgehalte van het water in het meer. Afgesproken is dat het water niet meer dan 1200 milligram zout per liter mag bevatten.
Daarmee laat het waterschap de landelijke bovengrens van maximaal van 3000 milligram zout per liter los.

Vrees voor verzilting

Eind augustus nam het algemeen bestuur van Noorderzijlvest een amendement aan waarmee het dagelijks bestuur werd opgedragen met belanghebbenden in het gebied in gesprek te gaan over het zoutgehalte in het meer. Agrariërs vreesden voor verdere verzilting van het gebied als de landelijke bovengrens zou worden gehanteerd. Dat zou ten koste gaan van hun gewassen.
De verlaging van het maximale zoutgehalte is voor het waterschap acceptabel, omdat ook daarmee de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) voor het Lauwersmeer kunnen worden gerealiseerd.

Vismigratie

Daarin is vastgelegd dat het aantal vissoorten dat leeft in brak water en soorten die heen en weer zwemmen tussen de zee en de binnenwateren moeten toenemen. Nu zijn die vissoorten ondervertegenwoordigd in het meer. Voor de migratie van vissen tussen de Waddenzee en het Lauwersmeer wordt een vispassage aangelegd.
In de komende vergadering van het algemeen bestuur van waterschap staat het hernieuwde voorstel op de agenda. Bij goedkeuring wordt het opgenomen in het totale KRW-maatregelenpakket voor het Lauwersmeergebied. Daarna wordt het naar gedeputeerde staten gestuurd die er ook nog zijn goedkeuring aan moet geven.