Zwervers 'kopschoppen' collega na ruzie over bedelgeld

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © Jos Schuurman/FPS
Voor het tegen het hoofd trappen van een dakloze man in Groningen is tegen een 47-jarige zwerver twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
De 'kopschopper' kreeg hulp van een 38-jarige dakloze, die hoorde twintig maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Uit het petje van de bedelaar

Het dakloze slachtoffer stond te bedelen voor een supermarkt op het Gedempte Zuiderdiep. De bedelaar met een been in het gips trok de aandacht van twee mede-daklozen. Er ontstond ruzie over het wel of niet wegnemen van geld uit het petje van de bedelaar.
De man met het gipsbeen werd vervolgens tegen de grond geslagen. De oudste schopte de man tegen het hoofd, de jongste hield het slachtoffer daarbij stevig vast.

Poging tot doodslag

De officier van justitie vond poging tot doodslag bewezen. Het schoppen tegen het hoofd kan leiden tot de dood, zei de officier. Het slachtoffer bloedde hevig, maar het letsel kon niet worden vastgesteld.
De officier eiste een forsere straf tegen de oudste, omdat die langere strafblad heeft en ook diegene was die de trappen tegen het hoofd uitdeelde. De oudste stond ook terecht voor twee winkeldiefstallen.
Beide mannen komen oorspronkelijk uit Somalië, alleen de jongste heeft een verblijfstatus.