Opening Academisch Jaar teveel 'elitair feestje'

Opening Academisch Jaar teveel 'elitair feestje'
GRONINGEN - De opening van het Academisch Jaar is teveel een elitair feestje geworden. Dat zegt de Universiteitsraad.
Vooral hoogleraren en medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn doorgaans aanwezig, maar slechts een handjevol studenten woont de opening bij. De Universiteitsraad vindt dat dit anders moet en dat studenten meer betrokken moeten worden bij het evenement.
Aangezien studenten niet graag twee uur lang op hun kont willen zitten om te luisteren naar toespraken, zoals vice-voorzitter Jiska Rutteman het omschrijft, zal er maandag op het Broerplein een feest zijn. Daar kunnen studenten en hoogleraren van gedachten wisselen, een biertje drinken en genieten van een optreden van onder anderen Ellen ten Damme. De raad hoopt dat zo'n 2000 studenten op het feest afkomen.

Jaarverslag

Overigens blijkt uit het jaarverslag over 2007 dat de universiteit vorig jaar 27 miljoen euro heeft overgehouden. Een groot deel van het geld wordt geïnvesteerd in de modernisering van de gebouwen van de universiteit.
Volgens het college van bestuur zal het wel de laatste keer zijn dat de universiteit met vette cijfers in de plus eindigt. De onderwijsinstelling staat in de top 200 van beste universiteiten ter wereld en wil die positie handhaven. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.