Dorp loopt tonnen mis door afgelasting Zuidlaardermarkt

Een lege Brink in Zuidlaren, waar normaal de marktkramen zouden staan
Een lege Brink in Zuidlaren, waar normaal de marktkramen zouden staan © RTV Drenthe
Normaal gesproken zou het dinsdag bomvol zijn geweest in Café De Vliegh in Zuidlaren. Nu keek eigenaar Ribca Hulst tegen een rij lege barkrukken aan, want de 820ste editie van de Zuidlaardermarkt was vanwege corona afgelast.
De week van de Zuidlaardermarkt is andere jaren voor haar de slagroom op de koffie, zegt ze tegen RTV Drenthe.

'Mensen zijn terneergeslagen'

'Het betekent nu dat een feestweek wegvalt. Omzettechnisch is het een knal. Het dient normaal als een extra buffer. Ik merk ook op sociale media dat mensen het heel erg missen en er erg terneergeslagen van zijn', zegt Hulst, die het café al 23 jaar runt.
De horeca werd al getroffen omdat cafés en restaurants op 14 oktober vier weken lang dicht moesten en daardoor missen de bedrijven ook de omzet van de jaarlijkse paardenmarkt. Maar het treft ook andere ondernemers.

Veel schade

'Denk aan de brood- en banketbakkers in het dorp. Die bakken nu veel minder Zuidlaarderbollen dan normaal', zegt René Kuipers, voorzitter van Verenigd Ondernemend Zuidlaren (VOZ). 'Op de dag van de markt komen er 150.000 bezoekers. En ook in de dagen ervoor zijn er veel mensen op de been. De kermis gaat ook al niet door. Het betekent dat ondernemers er in totaal een week lang heel veel schade van hebben. Het gaat om tonnen.'
Toch ziet hij ook lichtpuntjes. 'Vier ondernemers aan de Stationsstraat hebben de handen ineen geslagen. Ze hebben allerlei leuke acties bedacht, zoals een tas met producten voor een leuke prijs. Je ziet dat ze elkaar op gaan zoeken in moeilijke periodes, dus het biedt ook weer kansen', aldus Kuipers.