Onderzoek naar onveilige lichtmasten op sportparken Stad is afgerond

Sportpark Coendersborg (archief)
Sportpark Coendersborg (archief) © RTV Noord
Uit onderzoek naar alle 464 lichtmasten op sportparken in de gemeente Groningen zijn twee acuut onveilige situaties naar voren gekomen. Langs twee hockeyvelden op sportpark Corpus den Hoorn bleken onveilige lichtmasten te staan. Het probleem is inmiddels verholpen, zegt de gemeente.
Sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) gaf opdracht voor het onderzoek. Dat deed ze omdat er bij toeval verroeste lichtmasten werden ontdekt tijdens onderhoudswerkzaamheden op sportpark Coendersborg. Die roestvorming zat aan de onderkant van de paal. Ook waren de lasnaden deels gescheurd. Al met al zorgde dat voor een onveilige situatie omdat de lichtmasten konden omvallen. Na die ontdekking besloot Jongman alle masten tegen het licht te houden.

Lampen verwijderd

Dat onderzoek is nu dus afgerond. Daaruit blijkt dat de lichtmasten langs twee velden van hockeyclub GHBS op sportpark Corpus Den Hoorn eveneens onveilig waren geworden. De lampen zijn inmiddels van de paal gehaald en daarmee is volgens de gemeente het gevaar geweken.

Geen controle

Het complete onderzoek naar de 464 lichtmasten wordt op dit moment verder uitgewerkt. Op basis van dat onderzoek kijkt het stadsbestuur of er nog meer moet gebeuren rondom de veiligheid van lichtmasten langs sportvelden. De masten zijn door de jaren heen nooit gecontroleerd op veiligheid. Daar is geen budget voor vrijgemaakt omdat er volgens de wethouder ook 'geen aanleiding' voor was.
Totdat er meer duidelijk is, zullen de sportvelden dicht gaan bij windkracht 6 of onweer.