Stadskanaal neemt met weemoed afscheid van Renneflat

De sloop van de Renneflat in Stadskanaal
De sloop van de Renneflat in Stadskanaal © RTV Noord
De Renneflat in Stadskanaal gaat tegen de vlakte en dat brengt gevoelens van weemoed met zich mee.
Ze kwamen afgelopen zomer van heinde en verre, zegt omwonende Anne de Vries. Oud-bewoners van de Renneflat die in sommige gevallen honderden kilometers verderop wonen, wilden nog zien waar ze hebben gewoond. ‘Er kwam een man naar me toe die zei: ‘Ik wil nog één keer kijken naar mijn oude flatje’, vertelt De Vries.

Een plek met veel herinneringen

De Renneflat is een plek waar vele herinneringen liggen. In het begin van de jaren ‘80 woonden er jongeren, namen er mensen hun intrek na een gesneuvelde relatie en vonden werknemers van het Refaja Ziekenhuis er een plekje. Pas later werd het een plek voor sociale huurwoningen.
De sloop van de Renneflat in Stadskanaal
De sloop van de Renneflat in Stadskanaal © RTV Noord

Een plek waar relaties begonnen

Er ontstonden relaties. Dat merkte Ineke Pals, eigenaar van een bruidswinkel in Stadskanaal, ook. Klaas was in die jaren '80 haar bovenbuurman in de Renneflat. Iedere dag drukte hij op haar deurbel en rookte na binnenkomst haar sigaretten op. Na een jaar en talloze sigaretten kregen ze verkering en anno 2020 zijn ze nog steeds samen.
Of Willy Feenstra, die een van de laatste bewoners was van de Renneflat. Ze heeft er met plezier gewoond, zegt ze.
De sloop van de Renneflat in Stadskanaal
De sloop van de Renneflat in Stadskanaal © RTV Noord
Er waren meer kunstminnende mensen in Stadskanaal dan ik dacht, zoveel bezoekers kwamen er langs
Anne de Vries, oud-bewoner en manusje van alles bij kunstproject in de Renneflat

Het einde van de flat

De Vries hoorde vele soortgelijke verhalen aan, toen afgelopen zomer een kunstproject intrek nam in de leegstaande flat. Hij bood zich aan als manusje van alles en begeleidde vele bezoekers naar de appartementen waar kunst werd aangeboden. ‘Mensen vonden het prachtig om nog een kijkje te kunnen nemen. Er waren meer kunstminnende mensen in Stadskanaal dan ik dacht, zoveel bezoekers kwamen er langs.’
Nu slaat het lokale sloopbedrijf van Marcel Krans de sloophamer door de flat. Er staat alleen nog een karkas. Over een paar weken staat er niets meer. Dan resten alleen nog de herinneringen aan het gebouw dat lange tijd de skyline van Stadskanaal bepaalde.
Bekijk hieronder de reportage in Noord Vandaag van woensdag over de sloop van de Renneflat: