Frustratie bij doven over mondkapjes: 'Mensen moeten iets meer rekening met ons houden'

Ook in de Harener dovenschool krijgen leerlingen op afstand les
Ook in de Harener dovenschool krijgen leerlingen op afstand les © Martin Drent/RTV Noord
Mondkapjes worden steeds vaker gedragen, ook in de meeste publieke ruimtes. Voor dove mensen levert dit problemen op. Zij missen door de mondkapjes gezichtsuitdrukkingen en emoties van andere mensen. Met alle gevolgen van dien.
In winkels, op straat en in de openbare ruimte dragen de meeste Groningers nu mondkapjes. De kapjes maken emoties als blijdschap, boosheid of verdriet onzichtbaar. En daar raken dove mensen gefrustreerd over.
'Als ik een winkel binnenkom, kan ik niet meer communiceren met de verkoopster, ik kan haar lippen niet lezen', zegt Shakira Hadzovic, leerling van dovenschool Kentalis.

Sneller buiten gesloten

Volgens docente Anja Nutters voelen haar dove leerlingen zich daardoor sneller buiten gesloten.
'Gebarentaal is een visuele taal, die moet je zien, anders kun je niet communiceren.'
Krijgen doven doorzichtige mondkapjes?
Kentalis is uitgezonderd van de mondkapjesregel op middelbare scholen, omdat er anders domweg niet gecommuniceerd kan worden. Onderzocht wordt of doorzichtige mondkapjes een optie zijn, maar deze kapjes zijn nog niet goed genoeg bevonden.

Vaker naar beneden trekken

Volgens leerlingen moeten de mensen meer rekening houden met de doven. 'Bijvoorbeeld vaker het mondkapje even naar beneden trekken of vaker de handen en en dus gebaren gebruiken om iets uit te leggen', aldus Shakira.