Burgemeester Oldambt: 'Juist meer samenwerken met Duitse ziekenhuizen'

Er moet meer worden samengewerkt met Duitse ziekenhuizen, vindt burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt.
Ze is het niet eens met de weigering van de twee grootste ziektekostenverzekeraars in onze provincie, om reguliere zorg over de grens in te kopen.
Menzis en Zilveren Kruis zeggen dat dat nu niet aan de orde is, ondanks de vermindering van de reguliere zorg in de Groningse ziekenhuizen.

'Stapje terug'

Volgens burgemeester Sikkema moeten de verzekeraars een voorbeeld nemen aan de situatie in de eerste coronagolf. 'Wij hebben toen heel goed met elkaar kunnen samenwerken, ik vind dit wel een stapje terug. Ik vermoed dat het met geld te maken heeft.'
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema © Marco Grimmon/RTV Noord
De twee verzekeraars zijn van mening dat de nood nu nog niet hoog genoeg is, om voor zorg over de grens te gaan. 'Heel jammer', zegt Sikkema. 'Dat betekent dat ze het alleen als een crisismaatregel zien, terwijl dit iets normaals moet worden. Wij kijken als grensgemeente altijd naar andere mogelijkheden, barrières horen daar niet bij.'
De burgemeester zegt bij andere grensgemeenten aan te zullen kloppen in Nederland, om te vragen of dit probleem ook bij hen speelt.