Midden-Groningen gaat ontbrekende namen voor struikelstenen opsporen

In de gemeente Midden-Groningen gaat een nieuwe stichting onderzoeken welke omgekomen Joodse inwoners en verzetsstrijders een struikelsteen moeten krijgen.

Deze herdenkingsstenen, ook wel Stolpersteine genoemd, ontbreken nog op sommige plekken in de gemeente. Ze worden in de stoep geplaatst voor de voormalig huizen van omgekomen Joodse inwoners of verzetsstrijders.

Opdracht van raad

Raadsleden vinden het belangrijk dat meer struikelstenen worden geplaatst in het kader van 'bewustwording'. Mei vorig jaar droeg de raad het gemeentebestuur dan ook op om daar werk van te maken.

De gemeente heeft in kaart gebracht welke stenen nu al in de gemeente zijn geplaatst. Ook heeft ze vrijwilligers gezocht die onderzoek willen doen naar de ontbrekende namen. De nieuwe Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen moet daaraan bijdragen.

Snel en voortvarend

Motie-indiener Maarten van der Meijden (CDA) is blij dat de stichting nu wordt opgericht: 'Ik hoop dat de stichting nu snel en voortvarend te werk gaat zodat we ervoor zorgen dat die namen niet vergeten worden', laat hij weten.

'Wie het verleden vergeet, die maakt dezelfde fout opnieuw', zegt het raadslid. Volgens Van der Meijden is de Tweede Wereldoorlog onderdeel van onze geschiedenis. 'De slachtoffers zijn mensen die verdienen om herinnerd te worden'.

Bestuursleden en vrijwilligers gezocht

Een voorzitter van de nieuwe stichting is al gevonden, maar extra bestuursleden en vrijwilligers zijn nog welkom. De gemeente doet daarom een oproep en laat weten dat geïnteresseerden zich kunnen melden door een mail te sturen naar: koosvanderspan@outlook.com.

Lees ook:
- Fout hersteld: Joodse gedenkstenen in Haren zijn weer te zien
- Vier stolpersteine in Stad onthuld: 'We gaan nu voor de hele straat'

Meer over dit onderwerp:
WEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws