Forum Groningen verkozen tot Beste Gebouw 2020 (update)

Mensen op de roltrappen in Forum Groningen (archief)
Mensen op de roltrappen in Forum Groningen (archief) © Jos Schuurman/FPS
Tijdens de Dutch Design Week 2020 is Forum Groningen verkozen tot het Beste Gebouw 2020. Dat heeft de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) donderdagavond bekend gemaakt.
Juryvoorzitter Neelie Kroes gaf de gemeente Groningen een compliment dat ze het hebben aangedurfd om zo'n gebouw op die plek neer te zetten. Wethouder Paul de Rook benadrukte na de bekendmaking nog dat de inwoners van de stad destijds, in 2006, zelf voor het ontwerp van NL Architects hebben gekozen.
Domusdela won bij de publieksjury. Van de ruim 9000 stemmen kreeg het Eindhovense gebouw ruim 2200 stemmen. Forum Groningen kwam daar niet voor in de top 3.
Bekijk hieronder de bekendmaking zoals die te zien was op de Facebook livestream van BNA:
Forum Groningen is Beste Gebouw 2020

De top 10

Uit 103 projecten koos een vakjury onder leiding van Neelie Kroes een top 10. Bezoekers van de website van BNA konden daarna tot 7 oktober stemmen op hun favoriete gebouw van Nederland.
De top 10 bestond, naast het Forum, uit Tiny Holiday Home (Vinkeveen), Huis met staart (Soesterberg), Domusdela (Eindhoven), Fenix 1 (Rotterdam), Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberginstituut (Amsterdam), Werkspoorfabriek (Utrecht), Parkpaviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe (Otterlo), Naturalis (Leiden) en 't Tij (Stellendam).
In 2019 werd de Noord/Zuidlijn in Amsterdam verkozen tot Beste Gebouw.

Meer prijzen

Eerder deze week won het Forum al een Dutch Design Award in de categorie habitat. De architecten van deMunnik-deJong-Steinhauser en NL Architects vielen in de prijzen met hun ontwerp voor het Forum. In september werd het gebouw ook verkozen tot beste gebouw van Groningen.
Forum maakt begin november ook nog kans op de titel Beste Bibliotheek van Nederland 2020.

'Bizar jaar'

'Zo'n beetje alles wat we kunnen winnen hebben we ook gewonnen', zegt directeur Dirk Nijdam van het Forum. 'Het is leuk dat het gebouw wat lijkt te betekenen voor de samenleving. Mensen zijn er graag en blijven er graag, leuk om dat met prijzen bevestigd te krijgen. Al is het nu door de corona met bezoekers een rampjaar. Een bizar jaar ook.'
Dit artikel is aangevuld met een reactie van Dirk Nijdam