Ombudsman in brief aan ministers over versterking: ‘Er moet nog veel gebeuren’

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen © Tristan Braakman/RTV Noord
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen roept in een brief minister Ollongren en Wiebes op ‘niet eenzijdig te beslissen over de versterking, maar Groningers zelf de keuze te geven’.
Van Zutphen schrijft de brief aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken naar aanleiding van een recent bezoek aan het bevingsgebied. Hoeveel hij na dat ‘minder chagrijnig’ naar huis reed was hij niet ‘blij’. In de brief geeft hij de ministers drie aandachtspunten ‘die nu aangepakt moeten worden’.
Ten eerste moet de overheid ‘helder, duidelijk en persoonlijk communiceren’, schrijft Van Zutphen. Ten tweede: ‘doe wat je belooft’. ‘Heb aandacht voor de verwachtingen (...) Verander de spelregels niet tussentijds ten nadele van de bewoners’. Ten slotte moeten bewoners ‘zelf de keuze over de mate en de manier van versterking’ hebben.

Hoop

De aandachtspunten van de ombudsman zullen veel Groningers bekend in de oren klinken. Het zijn beloftes die ze al vaak hebben gehoord van de ministeries, betrokken Kamerleden en uitvoeringsinstanties.
Toch heeft Van Zutphen hoop. Het is ‘positief dat de directeur van de NCG en de programmadirecteur van BZK (Het ministerie van Binnenlandse Zaken, red.) hebben toegezegd verbeteringen aan te willen brengen’.
Van Zutphen komt begin 2021 terug naar de regio. ‘Dan zal ik de inwoners van het gaswinningsgebied vragen of zij verbeteringen zien en ga ik ook weer in gesprek met het ministerie van BZK en NCG om te vernemen welke stappen zijn gezet.'