Schrijver en dichter Egge Wieringa (87) overleden

Egge Wieringa (1933 - 2020)
Egge Wieringa (1933 - 2020) © Jan Glas (Centrum Groninger Taal & Cultuur)
In zijn woonplaats Boerakker is donderdag dichter en schrijver Egge Wieringa op 87-jarige leeftijd overleden. Hij schreef verhalen en gedichten in het Westerkwartiers.
Daarnaast schilderde Wieringa, restaureerde hij houtsnijwerk en ontwierp hij logo's en boekomslagen. Ook voorzag hij zijn eigen boeken van illustraties. 'Het was een hele creatieve man', zegt Henk Scholte van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. 'En een van de weinigen die in het Westerkwartiers schreef.'
Egge Wieringa werkte als etaleur bij Vroom & Dreesmann. Hij volgde de avondopleiding aan de academie Minerva in de stad Groningen en haalde de vakdiploma's zeefdrukken en schilderen.

Nadde spoanen

Wieringa begon te schrijven in een periode dat er weinig gepubliceerd werd in het Gronings. In 1978 verscheen zijn eerste boek 'Nadde spoanen'. De bundel bevat streekverhalen in het zuidelijk Westerkwartiers.
Na Jelte Dijkstra was Wieringa de tweede auteur die publiceerde in het Westerkwartiers. Een Nederlandstalige uitgave 'Tussen groen en groen' verscheen in 1982 en beschrijft een jongensleven tijdens de oorlogstijd rond Marum. Andere werken van Egge Wieringa zijn 'Pijlen ien 't zaachte zaand' (1984), 'Zandhoazen' (1990) en 'Vaarfspadders' (1992).