Schuiling voorziet sobere feestdagen: 'Houd kerstdiner in eigen familiekring'

Een kerstmaaltijd, dit jaar dus waarschijnlijk alleen met familie
Een kerstmaaltijd, dit jaar dus waarschijnlijk alleen met familie © Cynthia Boll/ANP
Terwijl Sint Maarten nog moet plaatsvinden, waarschuwt voorzitter Koen Schuiling van de Veiligheidsregio Groningen dat december er dit jaar anders uitziet dan anders. 'Houd je kerstdiner vooral in eigen familiekring', is zijn oproep.
'Blijf thuis, en ga geen grote dingen organiseren', klinkt het bovendien.

Ook geen buitenlandse 'avonturen'

Buitenlandse 'avonturen', zoals wintersportvakanties, zijn ook even niet aan de orde als het aan Schuiling ligt. Bovendien is het volgens de burgemeester onverstandig om grote oplopen bij de jaarwisseling te organiseren.

'Sint Maarten kan vooralsnog doorgaan'

Sint Maarten, dat over ongeveer twee en een halve week plaatsvindt, 'kan vooralsnog doorgaan', zegt Schuiling.
'Op dit moment is er geen reden om te zeggen: stop maar met het organiseren daarvan. Wat wel geldt, is: voorkom de drukte.' Veel winkeliers geven aan Sint Maarten dit jaar aan hun neus voorbij te laten gaan, of er op een andere manier dan anders aandacht aan te besteden.

Sinterklaasintochten geschrapt

Eerder werd al duidelijk dat de traditionele Sinterklaasintochten dit jaar niet doorgaan. De twaalf burgemeesters van de Groningse gemeenten hebben dat eerder al afgesproken.
Sinterklaas bezoekt ons land dit jaar trouwens wel gewoon: de Sint komt op een geheime locatie in ons land aan. Gemeenten kijken nog of ze op een andere manier aandacht aan Sinterklaas kunnen besteden, maar dan niet in de vorm van een intocht.