Volg de Grunneger Dainst in Amsterdam online bij RTV Noord

Ondanks corona is er zondag 25 oktober een Grunneger Dainst in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. De kerkgangers kunnen niet fysiek aanwezig zijn, maar de dienst is morgenochtend online te volgen via de website van RTV Noord.

'Meer mensen dan tijdens de kerstdienst'

'Wie loaten ons nait onder t mous stoppen,' zegt organisator Hanne Wilzing van de Lutherse Diaconie Amsterdam strijdvaardig. 'Luu kennen de dainst thoes via internet volgen.' De Grunneger Dainst wordt voor de veertiende keer gehouden in de Oude Lutherse Kerk.

'Er zitten normaal zo'n 400 tot 500 mensen in de kerk tijdens de Grunneger Dainst', zegt Wilzing. 'Dat zijn er meer dan tijdens de kerstdienst.'

De Grunneger Dainst in 2019 (Foto: RTV Noord)

Voorganger is dominee Harry Donga. Christiaan de Vries speelt op het Bätz/Johan Frederik Witte-orgel uit 1886 en begeleidt een klein koor. Zanger Klaas Spekken zal optreden en drie van zijn bekende liederen zingen.

Grunnegs Laid

Na de dienst wordt het Gronings volkslied gezongen. Anders dan anders, niet uit volle borst in de kerk, maar iedereen kan, onder aanvoering van Klaas Spekken, meezingen vanuit de eigen huiskamer. Wilzing: ‘Wie zetten de roamen woagenwied open en den is het te heuren in hail Amsterdam, de Randstad, Grunnen en wied over de landsgrenzen. Luuster: Doar soest 't aan diek en wad.’

Het Grunneger Laid vorig jaar in Amsterdam (Foto: RTV Noord)

Hoe laat?

Het orgelconcert van Christiaan de Vries begint om 10:00 uur en de kerkdienst gaat om 10:30 uur van start en duurt tot 11:30 uur. Het orgelconcert en de dienst zijn live te volgen via de website van RTV Noord.

Lees mee:
- Kovvie mit kouke in de kerk in hartje Amsterdam
- Gronings volkslied schalt door Amsterdamse kerk

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg kunst_en_cultuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws