Duivenman bezorgd om sloop woning: 'Duiven nummer één, eigen huis op twee'

Kees Jongsma bij zijn volières
Kees Jongsma bij zijn volières © Elwin Baas/RTV Noord
Kees Jongsma is er niet rouwig om dat zijn schimmelwoning in Appingedam tegen de vlakte gaat. Maar hij maakt zich wel zorgen om zijn kippen en duiven.
Jongsma is 68 en al sinds zijn zevende zijn duiven zijn lust en zijn leven. 'De duivenkooien zijn voor mij nummer één, mijn eigen huis is nummer twee.'

Vergeten hoekje

De Damster houdt Weense middensnavelige tuimelaars. Ook lopen er sierkippen rond. 'Dat zijn Java krielkippen', verduidelijkt Jongsma.
De duiven van Kees Jongsma
De duiven van Kees Jongsma © Elwin Baas/RTV Noord
Zijn woning staat in het vergeten hoekje in Appingedam. Lang was er geen oplossing voor de huizen, waar van alles aan mankeerde. Maar een paar maanden geleden kwam het hoge woord eruit: ook deze woningen gaan tegen de vlakte.

Geen garantie

Prima, vindt Jongsma, maar hij hoopt dat de onderkomens voor zijn duiven en sierkippen kunnen blijven staan. Die garantie heeft hij nog niet, en dat knaagt. 'Ik wil zekerheid, ik slaap er niet lekker van.'
Een paar straten verderop woont ook een duivenhouder. 'Die heeft al wel te horen gekregen dat de boel mag blijven staan. Maar op de bijeenkomst van donderdag is alleen gezegd dat het nog niet zeker is dat iedereen op de juiste plek terugkomt', stelt Jongsma.
Naast duiven heeft Jongsma ook kippen
Naast duiven heeft Jongsma ook kippen © Elwin Baas/RTV Noord

Reactie Marenland

Woongroep Marenland laat aan RTV Noord weten dat zij gaan kijken waar de huidige huurders willen wonen. Op deze plek komen nieuwe woningen terug. De woningcorporatie zegt rekening te houden met de wensen van de huurders.

Mogen de duiven blijven?

Volgens Jongsma heeft Marenland inmiddels toegezegd dat de duiven en kippen op hun plek mogen blijven staan. Hij kan inmiddels rustig slapen.