Minister: geen tijdelijke Paddepoelsterbrug voor fietsers en voetgangers

De Paddepoelsterbrug afgelopen zomer
De Paddepoelsterbrug afgelopen zomer © Nico Swart/RTV Noord
Er komt geen tijdelijke fietsvoetgangersbrug op de plaats van de Paddepoelsterbrug in Stad. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen maandagmiddag schriftelijk laten weten op Kamervragen.
Die vragen waren gesteld door kamerlid Rutger Schonis van D66. Hij wilde onder meer weten waarom er nog geen tijdelijke vervanging van de Paddepoelsterbrug was gerealiseerd, en hoe het stond met een definitieve nieuwe brug.
De Paddepoelsterbrug raakte twee jaar geleden beschadigd bij een aanvaring, waarna de restanten vorige maand definitief werden opgeruimd.

Overspanning niet veilig

'Uit het onderzoek naar een kansrijke tijdelijke fietsvoetgangersbrug blijkt dat een tijdelijke modulaire brug vanwege de grootte van de overspanning niet veilig kan worden gerealiseerd en enkel een reguliere brug een reële optie is', antwoordde de minister.

'Liever structureel dan tijdelijk'

Volgens haar willen omwonenden en stakeholders ook liever een structurele dan een tijdelijk oplossing. Om de hinder tot een minimum te beperken, stelde ze al eerder 3,5 ton beschikbaar om de infrastructuur rondom de brug te verbeteren.
Van Nieuwenhuizen liet weten dat ze voor eind november een besluit zal nemen over een al dan niet definitieve vervangen van de Paddepoelsterbrug. Voor die tijd verwacht ze nog aanvullende informatie van de gemeente Groningen.

Besluit op 26 november

De minister maakt vervolgens op 26 november, tijdens het Bestuurlijk Overleg van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), haar besluit kenbaar.