Instellingen

Oplossing voor bewoners Rode Weeshuisstraat: containers deels weg

De containers staan dicht tegen de huizen aan
De containers staan dicht tegen de huizen aan © Elwin Baas/RTV Noord
Vijf van de acht bouwcontainers aan de Rode Weeshuisstraat in Groningen worden eind deze week weggehaald. Dat is de uitkomst van overleg tussen aannemer Plegt-Vos, projectontwikkelaar MWPO en omwonenden.
De bewoners kampen al maanden met overlast van de bouw van een appartementencomplex op de plek waar tot april 2019 een supermarkt van Aldi zat en daarvoor de kantoorboekhandel van V&D.

Klachten over lichtinval en bereikbaarheid

De bouw leidt niet alleen tot geluidshinder, maar doordat er twee lagen met bouwcontainers voor hun woningen staan, klagen bewoners ook over de gebrekkige lichtinval in huis. Daarnaast deden ze hun beklag over de bereikbaarheid en de smalle doorgang (2 meter) tussen de containers en gevels.
'Vooraf was de plaatsing van de containers weliswaar overlegd met de bewoners, maar toen ze er eenmaal stonden viel het toch wat tegen', zegt projectleider Herman Oostra van Plegt-Vos. Nadat omwonenden via de media hun beklag deden, drong de gemeente bij zowel de aannemer als projectontwikkelaar aan op een oplossing.

Containers vrijdag verwijderd

De afgelopen dagen hebben beide overleg gehad met de omwonenden. Afgesproken is nu dat de bovenste laag bouwcontainers wordt verwijderd. Dat gaat vrijdag gebeuren. Van de onderste laag blijven drie van de vier containers staan.
Na de jaarwisseling worden er drie containers bijgeplaatst. Die komen bij een blinde muur van een winkelpand te staan. 'We hebben de ruimte wel nodig, voor het projectteam en om te kunnen schaften. Helemaal nu we vanwege corona anderhalve meter afstand moeten houden', stelt Oostra. 'Wij zijn blij met dit compromis en, naar ik heb begrepen, de bewoners ook.'

Toegangsdeur

De woningen van de omwonenden zijn intussen ook beter bereikbaar geworden. 'Aanvankelijk reden er veel scooters en fietsers voor de deuren van de bewoners langs. We hebben daarom sluizen gemaakt met barriers, maar stappende jeugd schopte deze steeds aan de kant. Daarom hebben we vorige week in overleg met de gemeente en Veiligheidsregio de boel afgesloten met een deur. Alleen bewoners hebben nu toegang', legt Oostra uit.