Loppersum geeft dertig minima nieuwe koelkast of vriezer

Een container met oude koelkasten en vriezers bij een kringloopwinkel (archief)
Een container met oude koelkasten en vriezers bij een kringloopwinkel (archief) © Jos Schuurman/FPS
Ruim dertig huishoudens in de gemeente Loppersum krijgen een nieuwe koelkast of vriezer van de gemeente. Het is een proef om te kijken hoeveel energie zij daarmee besparen.
Het gaat om minima die zich hebben opgegeven voor een pilot om stroom te besparen, waardoor zij uiteindelijk meer geld overhouden.

Ook voor drie jaar oude koelkasten

De huishoudens krijgen bezoek van een zogenoemde energiecoach, die kijkt welk apparaat het meeste energie verbruikt. Het gaat vooral om witgoed. Het minst zuinige apparaat kan vervangen worden, zelfs als hij nog maar een aantal jaren oud is.
'Ik denk dat heel veel mensen zich niet beseffen dat hun koelkast en vriezer 24 uur per dag aan staan. Als dat model drie of vier jaar oud is, verbruikt hij al zoveel meer energie dan een nieuwe koelkast, dat die nieuwe zichzelf zou terugverdienen', zegt wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks).
Als de nieuwe apparaten daadwerkelijk zoveel geld besparen, wordt gekeken of meer huishoudens hiervan gebruik kunnen maken. De vrijwillige energiecoaches houden dat in de gaten.

Vooral voor koelkasten en vriezers

Loppersum steekt 35.000 euro in de proef. Het gaat vooral om het vervangen van koelkasten en vriezers: 'Een wasmachine of droger valt ook onder witgoed, maar daar kun je ook op een andere manier op bezuinigen, namelijk: minder doen. Een koelkast en vrieskist staan 24 uur per dag aan', zegt Schollema.
Als de proef een succes is, gaat de gemeente kijken naar de mogelijkheden om het uit te rollen in de nieuwe gemeente. Loppersum, Appingedam en Delfzijl gaan op 1 januari 2021 samen verder als de gemeente Eemsdelta.