Huidige coronamaatregelen gaan tot in december duren

De huidige coronamaatregelen zullen zeker nog tot in december gaan duren. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tijdens een persconferentie.

Het zal volgens hem nog even gaan duren voordat de besmettingsgraad met het coronavirus ver genoeg omlaag is. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.

'Te vroeg voor conclusies'

Verder zei premier Mark Rutte tijdens het korte persmoment dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de effecten van de gedeeltelijke lockdown. Pas later in de week zal meer duidelijkheid komen over de gevolgen van onder meer sluiting van de horeca.

Het kabinet kijkt volgende week of er mogelijk nog strengere regels nodig zijn om het virus verder in te dammen. Waarschijnlijk volgt er dinsdag weer een persconferentie daarover. Maar het versoepelen van maatregelen zit er nog even niet in.

Verloop feestdagen onzeker

Het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten zal dus alleen in kleine groepen kunnen, verwacht premier Mark Rutte. En waarschijnlijk zal ook Pakjesavond slechts in 'kleine kring' gevierd moeten worden. 'Houd daar nou voorlopig nog even rekening mee', zegt de premier.

Verder vooruitkijken naar de feestdagen wilde Rutte nog niet. 'Over de kerst is het nu nog niet te voorspellen hoe zich dat ontwikkelt.' Mensen die in de kerstvakantie naar het buitenland willen, moeten nog even wachten op een 'nader advies' van het kabinet. Dat advies zal ook over reizen in de voorjaarsvakantie gaan.

Lees ook:
- Volg hier ons coronablog
- Trendbreuk: coronacijfers Noorden voor het eerst in weken hoopgevend

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws