'Quarantainehotel' is klaar voor opvang besmette asielzoekers

Het quarantainehotel is klaar voor de opvang
Het quarantainehotel is klaar voor de opvang © Elwin Baas/RTV Noord
Het voormalige Nesciohotel in Haren heeft een verbouwing ondergaan om (mogelijk) met corona besmette asielzoekers op te kunnen vangen.
Nog een paar hekken moeten geplaatst worden, maar verder is het hotel klaar om de eerste tijdelijke bewoners op te vangen.
Een kamer in het quarantainehotel
Een kamer in het quarantainehotel © Elwin Baas/RTV Noord
'Er zijn looproutes aangebracht en verschillende afdelingen gecreëerd. We vangen zowel mensen op die al besmet zijn als mensen die mogelijk besmet zijn en uit voorzorg in quarantaine moeten. Die moeten natuurlijk niet bij elkaar zitten', legt Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) uit.

Langere termijn

Na eerdere uitbraken, onder meer in Delfzijl en Sneek, moest het COA halsoverkop op zoek naar een locatie om mensen op te kunnen vangen. De asielzoekers uit Sneek werden naar de kazerne in Zoutkamp gebracht; de mensen uit Delfzijl werden vlak voor de eigenlijke heropening in het azc in Musselkanaal ondergebracht.
Om meer zekerheid te hebben, heeft het COA nu een locatie voor langere termijn gehuurd. In het hotel in Haren kunnen een half jaar lang, tot de zomer van 2021, maximaal honderd mensen worden opgevangen.

Eigen ingang

'Zij komen aan met een taxi en worden dan direct naar hun afdeling gebracht waar ze moeten blijven. Personeel heeft een andere ingang, waar ze hun beschermende kleding kunnen aantrekken. Elke afdeling heeft ook een buitenruimte, waar bewoners even kunnen roken of een luchtje kunnen scheppen', legt Engbers uit.
Het terrein wordt beveiligd
Het terrein wordt beveiligd © Elwin Baas/RTV Noord
De buitenruimtes worden afgeschermd met hekken en er zijn bewakers, vervolgt Engbers. Daarmee hoopt ze ongeruste omwonenden gerust te stellen. 'Op elke afdeling is bewaking, dus bewoners kunnen nooit zomaar ergens heen.'