Westerwolde wil doorgaan met omstreden bouwplan Veele

De gemeenteraad van Westerwolde heeft opnieuw toestemming gegeven voor het woningbouwplan in Veele, vlak bij Vlagtwedde. Er wordt al tien jaar over gebakkeleid.

Initiatiefnemer Edwin Orsel heeft nieuwbouwplannen aan de Kolonel Blondeelweg in Veele (Vlagtwedde). Hij wil een nieuw huis laten bouwen, maar dat is lastig omdat het buitengebied is. De gemeente heeft eerder aangegeven daar geen nieuwe woningen te willen.

Edwin Orsel liet in deze video zien wat hij precies van plan is.

Toestemming

De grens tussen stedelijk gebied en buitengebied ligt zo’n honderd meter van de plek waar Orsel het huis wil bouwen. Voor de gemeenteraad van voormalig Vlagtwedde (tegenwoordig Westerwolde) geen probleem. Die besloot toestemming te geven voor de plannen.

Maar volgens wethouder Bart Huizing wil de provincie Groningen geen medewerking verlenen. Niet alleen omdat het nieuwe huis in het buitengebied moet staan, 'maar ook omdat het in het gebied van Natuurnetwerk Nederland wordt gebouwd', stelt de wethouder.

Hij wilde het bouwplan daarom van tafel vegen, om de initiatiefnemer niet met extra kosten op te zadelen vanwege de extra stappen die nu gezet moeten worden. Er moet bijvoorbeeld een volledig bestemmingsplan komen.

Wijzen op mogelijkheden

'Het is onze verantwoordelijkheid om mensen te wijzen op de mogelijkheden en wat ze kunnen verwachten', zegt Huizing. Hij gaat er namelijk nog steeds vanuit dat de woning er nooit mag komen. 'Uiteindelijk verwachten wij dat de provincie gebruik gaat maken van hun aanwijzingsbevoegdheid, omdat er iets gedaan wordt door de gemeente wat niet mag vanwege de provinciale omgevingsverordening.'

De gemeenteraad ziet dat anders en wil de initiatiefnemer wel de kans geven, om vervolgens de reactie van de provincie af te wachten. Dat doen ze ook omdat er eerder toestemming is gegeven voor de bouw.

Draai maken

'We kunnen niet zomaar een draai maken en ineens anders stemmen', zei raadslid Ronald Koskamp van Gemeentebelangen. Ook het CDA vindt dat: 'We vinden het belangrijk dat we consequent en betrouwbaar zijn in onze besluitvorming', vertelt raadslid Harm-Jan Kuper.

Uiteindelijk besloten alle partijen voor de plannen van Orsel te stemmen, behalve PvdA.

Lees ook:
- Tien jaar lang getouwtrek over bouw huis; gemeente wil plannen afwijzen

Deel dit artikel:

Recent nieuws