Gevangene mishandelt bewaarders in Veenhuizen en krijgt voorwaardelijke straf

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen
Gevangenis Esserheem in Veenhuizen © Jos Schuurman/FPS
Voor het mishandelen van twee gevangenisbewaarders in Veenhuizen is een 21-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 32 uur. Ook moet hij één van hen 375 euro betalen.
Eén van de slachtoffers zat in de zittingszaal. 'Ik ben al 32 jaar werkzaam als gevangenisbewaarder. Zo erg als toen heb ik niet eerder meegemaakt', zei hij.
De bewaarder bracht de gedetineerde vorig jaar op 22 augustus terug naar zijn cel, omdat de man weigerde te douchen. De weigeraar ging in de deuropening van zijn cel staan en verzette geen stap meer. De bewaarder legde even zijn hand op de schouder van de gevangene, als teken dat hij naar binnen moest.

'Afdrukken in het hoofd'

De 21-jarige ging vervolgens door het lint. Hij schopte de bewaarder tegen zijn scheenbeen en sloeg hem met een vuist hard tegen het hoofd. 'De vingerafdrukken van de vuistslag stonden in mijn hoofd', zei het slachtoffer tegen de rechter.
De bewaarder liep door de vuistslag een hersenschudding op. Een collega schoot hem te hulp en ook die kreeg een forse tik in het gezicht, waarbij een tand door de lip schoot.

Getraumatiseerd

De gedetineerde werd direct overgeplaatst naar de penitentiaire inrichting (PI) in Vught. De man komt van oorsprong uit Syrië en was getraumatiseerd toen hij in 2015 in Nederland terecht kwam. Hij kampt met een drugs- en alcoholprobleem.
De man kreeg eerder al eens een veelplegersmaatregel opgelegd. Hij werd toen twee jaar lang intensief behandeld in een kliniek voor veelplegers binnen de PI. Sinds de medicatie gaat het beter met hem. De rechter wilde dit niet doorkruisen en legde hem daarom een milde straf op als waarschuwing.