Provincie wil van start met extern salderen in stikstofcrisis

Koeien in een stal
Koeien in een stal © ANP
Tegen de wens van verschillende boerengroeperingen in, wil de provincie starten met extern salderen; een regeling waarbij stikstofruimte wordt verhandeld. Maar boerenorganisaties willen van minister Carola Schouten eerst zekerheid over hun vergunningen, voordat de regeling van start gaat.
De provincie zegt niet te kunnen wachten en stelt de regeling binnenkort open. Daarmee wil de provincie onder meer tegemoet komen aan de wensen van de industrie.
Groningen Seaports-directeur Cas König geeft tegenover Provinciale Staten aan dat er in de havens van Delfzijl en Eemshaven ruim 2,9 miljard euro aan investeringen op de plank liggen bij bedrijven, waar ruim 1300 banen aan gekoppeld zijn. Ook zegt gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) dat extern salderen in het belang is van de agrarische sector.

Pas op de plaats

Maar die boerenorganisaties willen een pas op de plaats als het om extern salderen gaat. Dat is een methode om de industrie en de bouw meer ruimte te geven voor nieuwe activiteiten, ondanks de extra uitstoot van stikstof die daarmee gepaard gaat.
Die mogelijkheid om extra stikstof te produceren wordt gekocht bij andere partijen, zoals boeren die stoppen met hun bedrijf. Het gaat om boeren met een vergunning op basis van de wet Natuurbescherming. Er wordt dus als het ware geschoven met stikstof.

Boeren maken zich zorgen

Omdat de provincie jaren geleden als beleid had dat boeren geen vergunning hoefden aan te vragen, maar alleen een melding van hun bedrijfsactiviteit hoefden te doen, maken boeren zich grote zorgen. Zij willen van de provincie en het Rijk eerst garanties over een vergunningverlening voor de uitvoering van hun bedrijf.
‘Als het extern salderen gebeurt volgens de Groninger Aanpak Stikstof, welk drukmiddel hebben wij dan nog om onze bedrijven te legaliseren?’, vraagt André Vermue van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond zich af.
Hij krijgt steun van oppositiepartijen Groninger Belang, 50PLUS, Forum voor Democratie, PVV en de Partij voor het Noorden. Zij willen dat de regeling extern salderen wordt uitgesteld, en dat provincie en Rijk eerst aan de slag gaan om boerenbedrijven vergunningen te verstrekken. Boeren zijn namelijk bang dat Johan Vollenbroek, de man achter de actiegroep Mobilisation for Environment (MOB), handhavingsverzoeken bij de provincie zal indienen en het boeren juridisch onmogelijk wil maken om te ondernemen.

Onterecht angst?

Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer is die angst niet terecht. ‘De minister heeft aangegeven dat ze niet zal handhaven en ook wij als provincie zijn dat niet van plan. Met extern salderen kan de industrie weer aan de gang en krijgt de agrarische sector weer ruimte. Daarom doen we dit.’